Hyvästi internet

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyvästi internet

Euroopan parlamentti äänestää 5. toukokuuta joukosta direktiivejä, joista osa vaikuttaa internetin vapauteen.

Euroopan parlamentti äänestää 5. toukokuuta joukosta direktiivejä, joista osa vaikuttaa internetin vapauteen. Direktiivipaketin tarkoitus oli alun perin muun muassa lisätä internet- ja telealan investointeja ja parantaa kuluttajien oikeuksia.

Mediateollisuuden lobbauksen tuloksena kuitenkin tele- ja ohjelmistoyritykset pakotettaisiin seuraamaan ja suodattamaan käyttäjiensä mahdollisia tekijänoikeuden loukkauksia. Myös yksityishenkilöiden internetyhteyden katkaisu epäilytapauksissa helpottuisi.

Internetin neutraaliutta – sitä, että palveluntarjoajat käsittelevät kaikkea verkkoliikennettä samanarvoisena – on pidetty tähän mennessä lähinnä itsestäänselvyytenä. Uuden direktiivipaketin myötä verkon liikennettä voitaisiin kuitenkin järjestelmällisesti suodattaa ja priorisoida. Kriitikkojen mukaan ilmiselvänä voittajana uudessa tilanteessa olisivat suuret mediayhtiöt.

Direktiiviehdotusten pelätään vaarantavan internetkäyttäjien yksityisyyden ja rajoittavan sananvapautta. Sähköisiä oikeuksia ja informaation vapautta puolustavat eurooppalaiset järjestöt kuten EDRI ja FFII kampanjoivat direktiivipakettia vastaan.

Lisätietoja La quadrature du net -sivustolla.

fifi.voima.fi

  • 9.9.2009