Kirjoittanut jukka vuorio

Hyvä Espoo!

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyvä Espoo!

Aktivistit eivät kiristäneet Anttila-konsernia.

Kesäkuun alussa Espoon käräjäoikeus antoi suuntaa antavan päätöksen yritysjohtajien kotien edustalla tapahtuvista mielenosoituksista.

Tammikuussa 2006 viisi aktivistia vuokrasi Helsingistä auton ja ajoi Espooseen ja Kauniaisiin. Matkan tarkoituksena oli osoittaa mieltä turkisteollisuutta vastaan Anttilan toimitusjohtajan Matti Laamasen ja saman firman hallituksen puheenjohtajan Matti Lemisen kotitalojen edustalla.

Aikaisemmin talvella Anttila-konserni oli luvannut luopua turkistuotteiden myynnistä, mutta myöhemmin lupaus osoittautui katteettomaksi.

Aktivistit kävivät soittamassa kummankin talon ovikelloa voidakseen henkilökohtaisesti kysellä turkistuotemyynnin suunnitelmista. Kummassakaan paikassa ovea ei avattu. Jäätyään vaille vastauksia aktivistit viipyivät kummankin talon pihatiellä noin viiden minuutin ajan jakaen lentolehtisiä ja kertoen megafonin välityksellä Anttilan ja turkisteollisuuden kytköksistä.

Kun aktivistit olivat lähdössä jälkimmäiseltä talolta etsimään ruokapaikkaa, kaksi poliisipartiota pysäytti heidät.

Aktivistit vietiin vuorokaudeksi putkaan ja kuulusteluihin. Putkassa aktivisteja kohdeltiin kuin keitä tahansa rikollisia.

He eivät saaneet mukaansa takkeja, joten varsinkin yöllä kylmäsi melkoisesti. Vessapaperiakin aktivistit saivat vain pyytämällä. Vegaanista ruokavaliota ei huomioitu koko vuorokauden aikana.

Viidestä aktivistista saatiin lopulta kaksi haastettua oikeudenkäyntiin. Olin heistä toinen.

Meitä syytettiin Laamasen ja Lemisen kotirauhan häirinnästä ja lisäksi kiristyksen yrityksestä. Syyttäjä, Leminen ja Laamanen katsoivat, että oli kiristyksen yrittämistä vaatia Anttilaa luopumaan turkistuotteista.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan katsonut rikosta tapahtuneen. Tapauksen lopputulos oli se, että valtio maksoi aktivisteille päivärahakorvaukset hukkaan menneestä ajasta.

Syyttäjä, Leminen tai Laamanen eivät valittaneet tuomiosta hovioikeuteen.

Anttila jatkaa turkistuotteiden myyntiä ja eläinoikeusaktivistit turkistuotteiden vastaista kampanjointiaan.

Jukka Vuorio