Kirjoittanut Jari Tamminen

Huomioita rasismista

Lukuaika: < 1 minuutti

Huomioita rasismista

Arvostelussa Distict 9.

Scifin kivijalan muodostaa aivonystyröitä kutittava spekulaatio teknologian ja sosiaalisten rakenteiden kehityksestä. Hollywoodin keskittyessä alati suurempiin räjähdyksiin on ajatusten herättäminen jäänyt pienemmän budjetin elokuvien tehtäväksi.

Esikoisohjaaja Neill Blomkampin District 9 esittelee Johannesburgin yläpuolelle ilmaan haaksirikkoutuneen jättimäisen avaruusaluksen ja sen henkilökunnan. Apartheidperinteitä kunnioittaen itsenäiseen ajatteluun kykenemättömät ja rumat kuhnurityöläiset ahdetaan saastaisiin townshippeihin. Elokuva esittelee rasismin kasvot vaihtamalla tummaihoiset muukalaisiksi ja näyttää ihmisten reaktiot toiseuteen.

District 9 perustuu löyhästi Blomkampin vuonna 2005 lähes nollabudjetilla tekemään Alive in Joburg -lyhytelokuvaan. Myös nyt Blomkamp työskentelee pienellä budjetilla. Riittävän pienellä, ettei hänen tarvitse mielistellä rahoittajia, ja niinpä lähes kaikista elokuvan henkilöhahmoista kuoriutuu väkivaltaisia sadisteja. Samastumisen kohteita ei juuri tarjota ja vähäisetkin sympatiapisteet ropsahtelevat limaötököille. (JT)

Neill Blomkamp: District 9. Elokuvateattereissa. Alive in Joburg ja muita Blomkampin lyhäreitä Fifissä. Viisi tähteä.

Jari Tamminen