Huomenna hän tulee

Arvostelussa Duncan Jonesin elokuva Source Code.

Duncan Jones kierrättää letkeässä tieteistrillerissä Matrixin, Terminatorin ja Päiväni Murmelina -elokuvien aineksia luovalla tavalla.

Source Code kertoo Afganistanissa palvelleesta helikopterilentäjästä, joka havahtuu olevansa maansa palveluksessa jonkinlaisessa tietoteknisessä rinnakkaistodellisuudessa. Ideana on pelastaa Chicagon kaupungin asukkaat terrorismilta – ja samalla kaunis daami ja oma itsellisyys.

Tarina on tietenkin täyttä hölynpölyä, mutta aina ongelmallisen aikahyppelyn suhteen tekijät kiskovat pitkään itseään tukastaan ylös suosta ihaltavankin pirtsakasti. Hiukan uskaliaasti elokuva päätyy myös kysymään miten pitkälle maansa puolesta on kohtuullista uhrautua.

Elokuvan kaapissa väijyy myös kaupalliseen formaattiin sopimaton eksistentialismin peto. Miksi elän? Voiko kovalevyltä löytää ikuisen elämän? Eipä ihme, että leffan loppupuolella tekijöille tulee lystikäs kiire sulloa kaikki vaaralliset ainekset takaisin vaarattoman teinihömpän tuotteistusraamiin.

Duncan Jones: Source Code.
Ensi-ilta 13.5. Kolme tähteä.

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa

Tuomas Rantanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.