Huippujuttu

Lukuaika: 2 minuuttia

Huippujuttu

Dokumenttiohjausta opiskeleva Miia Tervo selvisi säikähdyksellä. Marraskuun 29. päivänä kymmenet opiskelijat ja opettajat allekirjoittivat Tervon kannanoton, muun muassa elokuvahistorian professori Peter von Bagh sekä Elokuvataiteen laitoksen varadekaani Matti Kuortti.

Marraskuun 21. päivä dokumenttiohjaajaksi opiskeleva Miia Tervo tussasi Taideteollisen korkeakoulun kirjavaksi tuherretun käytävän seinään: Huippuopiston miehet ne yrittää kääntää mun pään mutta se ei onnistu, koska kuulen korpeimme kuiskintaa.

Tervo oli kyllästynyt siihen, että opiskelijat istuvat tuhansia tunteja huippuyliopistoa käsittelevissä kokouksissa, mutta heidän mielipiteitään ei kirjata kokouspöytäkirjoihin.

Koulun hallintopäällikkö Jari Söderström selvitytti Tervon henkilöllisyyden valvontakameroiden nauhalta ja uhkaili häntä muun muassa poliisitutkinnalla ja sakoilla. Hän vaati Tervoa poistamaan kirjoituksen omakätisesti.

Työsuojeluvaltuutettu Kyösti Mankamo tarjoutui maalaamaan närkästystä aiheuttaneen tekstin piiloon. Hän sai varoituksen opiskelijoiden protestin passiivisesta tukemisesta.

”Se oli koko episodin absurdein hetki”, Miia Tervo kertoo. ”Söderström sanoi minulle henkilökohtaisesti ja hyvin painokkaasti, että Mankamo ei maalaa vaan sinä maalaat. Niinhän me sovittiin.”

”TaiKin hallintojohtaja Pekka Saarela kommentoi tapausta opiskelijoille, että ’voittehan te yrittää asiallisia keinoja’”, sanoo Kaisu Mononen, Elokuva- ja lavastustaiteen osaston elo:n ohjaajaopiskelija. Hän istuu myös elokuvaopiskelijoiden ainejärjestön hallituksessa ja on seurannut huippuyliopistohanketta lähietäisyydeltä.

”Kyse ei ole siitä saako seiniin kirjoittaa vai ei. Kyse on siitä ketä varten koulu on olemassa ja ketä kuunnellaan.”

Huippuyliopistohankkeen puuhamiehet teettivät koulussa Fountain Park Oy:llä tutkimuksen, jonka mukaan 70 prosenttia Taideteollisen opiskelijoista suhtautuu hankkeeseen kielteisesti. Kyselyyn vastasi 10 prosenttia opiskelijoista.

“Rehtori Yrjö Sotamaa muotoili tuloksen ulospäin niin, että innostus uuteen huippulaitokseen näkyi Tekuun ja Kauppikseen verrattuna runsaana osallistumisena kyselyyn. Tutkimuksen tuloksesta ei puhuttu”, Mononen kertoo.

Talon sisällä opiskelijoille sanottiin, että kielteinen tulos ei merkitse mitään, koska osallistujia oli niin vähän.

”Huippuyliopistohanketta ajavan hallinnon perusviesti opiskelijoille on, että opiskelijat eivät ymmärrä omaa parastaan, joten heitä on turha kuunnella.”

Reilu viikko tapauksen jälkeen kymmenet opiskelijat ja opettajat tukivat Tervoa ja tussasivat omat nimensä seinään.

Mononen kertoo, että tapauksen räikeä luonne ja kaikkien vaistoamien asenteiden näkyväksi tuleminen on aiheuttanut sen, että nyt Taideteollisenkin sisällä myönnetään, että innovaatioyliopistohankkeen tiedotuksessa on epäonnistuttu pahasti.

Hallintopäällikkö Söderströmiä ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

”Koululta arveltiin hänen jääneen jonkinlaiselle rauhoittumislomalle. Tussaukset ovat jäämässä seinälle eikä virkavallallakaan uhata enää ketään”, työsuojeluvaltuutettu Kyösti Mankamo kertoo.

Elokuvataiteen opiskelijat voittivat yhden taistelun. Aika näyttää miten käy koko skaban.

Joulukuun 10. päivä klo 12 elokuvaopiskelijat marssivat Teatterikorkeakouluun jättämään rehtori Paula Tuoviselle ehdotuksen ELO:n ja TeaKin yhdistämisestä.

Susanna Kuparinen & Jukka Vuorio

  • 9.9.2009