Kirjoittanut Jari Tamminen

Voima testaa tiedonvälityksen tilan

Lukuaika: 2 minuuttia

Voima testaa tiedonvälityksen tilan

Siitä on radikaalius kaukana, kun suuret mediatalot kääntävät laajassa ympyrässä kurssiaan ja tähyilevät, etteivät astu väärän tahon varpaille.

AIKA AJOIN TUNTUU, että media kärvistelee aiheittensa äärellä: mitä tulenarempi aihe, sitä varovaisempaa valtamedian käsittelytapa on. Siitä on radikaalius kaukana, kun suuret mediatalot kääntävät laajassa ympyrässä kurssiaan ja tähyilevät, etteivät astu väärän tahon varpaille. Pumpulitiedottaminen on vakava ongelma, mikäli sattuu edelleen pitämään median keskeisenä tehtävänä sen roolia vallan vahtikoirana. Aika vaikeaa sylissä kyhjöttämällä.

Vaikeista ajankohtaisaiheista keskeisiä ovat sodat. Valtavirtamedia ei halua koskea aiheeseen kepilläkään. Kehitysmaissa käytävät, miljoonia ihmishenkiä vaativat sodat eivät mediaa hirveästi hetkauta. Ei siellä omia kuitenkaan kaadu. Sitä paitsi on tuottavampaa pitää maksava yleisö hyvällä tuulella kuin järkyttää sitä tarpeettomasti.

Särmikkäämpää tiedonvälitystä kaipaavan kannattaa etsiä eriäviä mielipiteitä netistä. Ennen kuin valmistuu vannomaan nettiuutisten oikeellisuuden ja objektiivisuuden nimeen kannattaa vilkaista, mikä sivuston pyörittäjän poliittinen, ideologinen mielentilallinen asema on. Mikään ei ole helpompaa, kuin löytää sata Bush tyhmempää arvostelevaa sivustoa, mutta mikä tuon painoarvo on, jos kirjoittajat ovat vähintään yhtä höyrähtäneitä. Salaliittoteoriat puolestaan ovat mitä mainiointa viihdykettä ja aivojumppaa, mutta eivät ikävä kyllä kaikki taida kestää tarkempaa tarkastelua.

Järjestöjen särmät jeesukset

KANSALAISJÄRJESTÖT ovat usein pistämättömiä tiedoiltaan. Niiden sivut ovat väärällään tietoja, jotka liian harvoin päätyvät laajaan levitykseen. Tosin näkemykset ovat toisinaan värittyneitä, ja aiheita tarkastellaan vahvasti omasta vinkkelistä, jolloin saatetaan lipsahtaa vähän yksipuolisen jeesustelun puolelle.

Osoitteesta www.hrw.org löytyvä Human Rights Watch on kunnostautunut viime aikoina aktiivisena terrorisminvastaisen sodan kriitikkona ja vahtikoirana. Mutta ei hätää! Agendalta löytyy maailmantuska muissakin muodoissaan. Pahaa tekee ja tietoa

Pelastajien uutispäiväkirjoja

NOITA BLOGEIKSIKIN kutsuttuja verkkosivuja sekä -sivustoja, joilla kirjoittajat turisevat näkemyksiään enemmän tai vähemmän aktiivisesti, on netissä lähes liikaakin. Aihepiirit vaihtelevat kaikessa taivaan ja maan välillä, ja toisinaan aiheet ovat ihan vakaviakin.

Yhden aatteen sivustoja piisaa ja kun löytää oman aatteensa, voi suo olla pohjaton. Elämän ahdistuksen tietoaalloilla pääsee surfaamaan muun muassa Antiwar-sivustolla osoitteessa www.antiwar.com. Tämä Ameriikan Yhdysvalloista ponnistava taho tarjoaa päivittäin mehevän valikoiman konflikteihin ja kahinoihin liittyvää tietoisuutta, joka on koottu maailman englanninkielisistä medioista. Koska uutiset ovat usein muilla sivuilla, jonne päädytään linkkien kautta, kannattaa nuokin sivut pistää korvan taakse.

Ideologiana on sodanvastaisuus ja ylläpitäjä kaartuu poliittisella kartalla oikeistoliberaaliksi. Se näkyy kirjoittaja- ja lähdevalinnoissa, mutta kukkikoot kaikki kukat.

Uutistoimisto al-Hullunrohkea

SUURET UUTISTOIMISTOT ovat usein jyhkeitä kuin rautakanki. Paljon porua aiheuttanut, ketterä toimija on osoitteessa english.aljazeera.net, qatarilainen uutistoimisto al-Jazeera. No, ei savua ilman tulta, ja nämä toimittajat eivät ainakaan tiedota etulinjan tapahtumista Liittouman tiedotustilaisuuksien pohjalta.

Kyytiä toimisto ja sen toimittajat ovat saaneet vähän joka suunnasta. Lännessä tätä demokratian ja vapaan tiedonvälityksen airutta kehuttiin vielä joitain vuosia sitten, mutta silloin purivat omat koirat. Kaikki arabihallitukset eivät tykänneet tutkivasta journalismista.

Lännessä taasen ääni kellossa muuttui siinä vaiheessa, kun Afganistanin ja Irakin vapautuksen kuvat ilmaantuivat ihmisten koteihin television välityksellä. Kyllähän al-Jazeeralla on omat rajoitteensa, joihin kovin kernaasti on tunnuttu tartuttavankin, mutta ei niiden toimistoja sentään olisi tarvinnut

Virtuaaliset vahtikoirat

ONGELMIA SYNTYY, kun kuka tahansa pääsee esittämään ajatuksiaan netissä. Välillä tuntuvat isommatkin toimijat ryssivän. Silloin voi tyytyväisenä kääntyä muita seuraavien ja niiden puutteista raportoivien tahojen puoleen. Information Clearing House on kotiutunut, yllätys yllätys, osoitteeseen www.informationclearinghouse.info.

Agendana on puuttua epäkohtiin. Kovin ajankohtainen, kiinnostava ja sitäkin opettavaisempi episodi on www.jihadunspun.com-sivustoa kohtaan esitetty kritiikki. Jälkimmäinen sivustohan tarjoaa militanttia radikalismia parhaan islamilaisen fundamentalismin hengessä. Epäilyksiä kuitenkin heräsi ja vaikuttaa siltä, että kyseinen sivusto on CIA:n tai muun kirjainyhdistelmän salajuoni radikaalin aineksen esiinhuuhtomiseksi.

Sota on dekonstruktoitu ja tiedonvälitys on sotaa. Tieto kannattaa aina tarkistaa muista lähteistä.

Jari Tamminen

mainos