Voima puhuu | AD:n jargonpankki aukeaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Voima puhuu | AD:n jargonpankki aukeaa

Viisivuotiaan lehden on jo aika luoda nahkansa.

AJATUS VOIMA-LEHDEN kokonaisvaltaisesta ulkoasu-uudistuksesta on elänyt toimituksessamme jo melko pitkään. Viisivuotiaan lehden on jo aika luoda nahkansa. Voiman ulkoasu pistettiin kauttaaltaan uusiksi nelisen vuotta sitten.

Riisuttu, funktionaalinen layout vaihtuu joustavaan ja notkeaan. Nyt siirrytään letkajenkasta mamboon.

Parin kolmen kuukauden aktiivisen ulkoasusuunnittelun aikana typografiset elementit, taittogridit ja kaiken maailman ”visiot” tupsahtelivat jo uniini. Muutamia kertoja aamulla heräiltyäni kirjasin unissa saamiani – aamutokkurassa hyviltä tuntuneita – ideoita paperille ja kiiruhdin toimistolle kokeilemaan niitä käytännössä. Joskus ne toimivat. Useimmiten eivät.

NAUTIN GRAAFISEN suunnittelijan työstä ja saan usein häiritsevää tyydytystä taittopohjaan napsahtelevista, keskenään harmonisista tekstielementeistä ja toimivista taitollisista käytännöistä. Graafinen suunnitteleminen ja taittaminen on parhaimmillaan erittäin palkitsevaa ja usein myös meditatiivista toimintaa, mutta joskus ei näe metsää puilta – homma menee överiksi.

Työhön ryhdyttyäni yllätyin sitä, kuinka vaativaa ja pitkäjännitteistä suunnittelutyö on, kuinka pitkälle suunnittelemisen voi viedä. Ja mihin lopettaa? Ajoittaisten luovien taukojen jälkeen olen hionut pieniä yksityiskohtia naurettavuuksiin asti.

Melkein kaikki on kuitenkin muuttunut, muun muassa kirjasintyypit ja lehden logo. Logotyypin pohjaksi valitsin hollantilais-suomalaisen Underware-studion Auto-kirjasimen, joka tuo logoon hieman eloisampaa otetta.

SUUNNITTELUTYÖ MUOTOUTUI käytännön kokeilujen ja virheistä oppimisen vuoristoradaksi. Olkapään takaa tulleita kommentteja ja kritiikkiä ei voinut välttää.

Suunnittelua voisi jatkaa loputtomiin, mutta nyt uuden Voiman ensimmäinen uudistettu numero on painettu ja urakka suurimmaksi osin tehty. Lopputulos lie toimiva, harmoninen ja yhtenäinen.

Nyt stoppia graafikkojargoniin.

Matti Berg, matti.berg@voima.fi

  • 9.9.2009