saavatko he toisensa?

Lukuaika: < 1 minuutti

saavatko he toisensa?

Aktivistit valtasivat hetkeksi EK:n aulan ja tempaisivat pääkaupunkiseudun bussiliikennettä hoitavien Connex- ja Concordia-yhtiöiden työtaistelun tueksi.

Nuoria ihmisiä juoksee – kiirehtii kuin ehtiäkseen kääntämään hampurilaispihvin – ja ojentuu vaakaan kuin tasapainoillakseen työn ja työttömyyden välillä. Jumppapaikka on Eteläranta kympin ala-aula, Elinkeinoelämän keskusjärjestön päämaja Helsingissä.

Aktivistit valtasivat hetkeksi EK:n aulan ja tempaisivat pääkaupunkiseudun bussiliikennettä hoitavien Connex- ja Concordia-yhtiöiden työtaistelun tueksi. Nopeasti laajentuneen bussilakon tavoitteena oli estää epävarmoja työsuhteita lisääntymästä.

Ilmiö on eurooppalainen. Kun ay-liike järjesti Italiassa marraskuun 30. päivänä yleislakon, myös se sai tuekseen pätkätyöaktivistit. He jakoivat Triestessä ilmaisia piraatti-cd-levyjä ja maalasivat sapluunoilla pankkien seiniin ja ikkunoihin, aktioiden tunnus oli ”oikeus toimeentuloon, työn ja elämän epävarmuutta vastaan”. Bolognassa pätkätyöntekijöiden verkosto esti pääsyn Mel Books -kirjakauppaketjun myymälän kassoille ja vaati yleislakkopäivänä 30 prosentin alennusta kirjoista, koska oikeus kulttuuriin kuuluu kaikille.

Määräaikaiset, freelancerit, vuokratyöläiset, harjoittelijat, apurahatutkijat ja -taiteilijat ovat kaikki silpputyöläisiä. Valtionhallinto korvaa yhä useammin työsuhteita toimeksiantosopimuksilla. Kuitenkin rakenteet yhteiskunnassa on suunniteltu pitkille työsuhteille, vaikkapa työttömyysturva tai eläkeratkaisut, äitiyspäivärahakin. Pätkätyössä riski toimeentulosta jää työntekijälle.

Projektityö on tullut pysyäkseen ja se sopiikin monelle, mutta pätkätyöaktivistit haluavat sen tekijöille samat oikeudet kuin vakituisilla työntekijöillä on. He haluavat lyhyistä ja joustavista työsuhteista turvallisia, takuun toimeentulosta myös töiden välillä.

Ammattiliitot puolestaan keskittyvät jatkuvissa työsuhteissa oleviin, tosin vuokratyö ja harmaa työvoima ovat sielläkin nousemassa esiin. Ay-liikkeessä keskeisiä ovat pääluottamusmiehet, liikkeen muutos riippuu paljolti heistä. Jos he löytävät alati kasvavan joukon pätkätyöaktivisteja, jotain tapahtuu varmasti.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009