banaanimyrkky oikeuteen yhdysvalloissa

Lukuaika: < 1 minuutti

banaanimyrkky oikeuteen yhdysvalloissa

Tuhannet costaricalaiset banaanityöläiset ovat nostaneet Los Angelesissa kanteen kahta kemikaaliyhtiötä ja kolmea hedelmäjättiä vastaan.

Tuhannet costaricalaiset banaanityöläiset ovat nostaneet Los Angelesissa kanteen kahta kemikaaliyhtiötä ja kolmea hedelmäjättiä vastaan.

Kanteen mukaan altistuminen kasvimyrkky DBCP:lle on aiheuttanut työläisille hedelmättömyyttä, kivesten surkastumista, keskenmenoja, maksavaurioita ja syöpää. Kasvimyrkky DBCP:tä eli dibromokloropropaania myytiin tuotenimellä Nemagon.

Syytettyinä ovat DBCP:n valmistajayhtiöt Dow Chemical ja Shellin tytäryhtiö Shell Chemicals sekä hedelmäjätit Dole, Chiquita ja Del Monte.

”Vaikka todisteita on ollut ylitsepursuavasti ja kanteita miljardien dollarien edestä, yksikään yhdysvaltalainen oikeusistuin ei ole koskaan määrännyt yhtään näistä yhtiöistä maksamaan korvauksia työläisille”, sanoo banaaninviljelijöitä jo 14 vuotta edustanut asianajaja Erica Rosenthal yhdysvaltalaisesta Earthjustice-asianajotoimistosta, joka on erikoistunut ympäristöasioihin.

Jos banaaninviljelijät ovat menestyksekkäitä, DBCP:n käyttöä jatkaneita yhtiöitä rangaistaan ensimmäisen kerran.

Banaaninviljelijöiden asianajajat syyttävät yhtiöitä siitä, että nämä ovat yrittäneet ostaa DBCP:lle altistuneita työläisiä vapauttamaan yhtiöt vastuusta. Yhtiöiden sanotaan tarjonneen hedelmättömyydestä kärsiville 2 900–6 500 dollaria, mikäli nämä eivät sotke juristeja asiaan.

”Käytimme Costa Ricassa DBCP:tä vain silloin kun se oli luvallista ja lopetimme sen käytön jo vuonna 1977 eli kaksi vuotta ennen kuin Yhdysvaltojen ympäristöviranomaiset kielsivät sen. Chiquita sovitteli kaikki sitä vastaan nostetut DBCP-syytteet Costa Ricassa vuonna 1998”, sanoo viestintäjohtaja Michael R. Mitchell Chiquitan pääkonttorista.

Antti Kivimäki

  • 9.9.2009