rahan voima | minulla on optio

Lukuaika: < 1 minuutti

rahan voima | minulla on optio

Keisarin vaatteilla koreileminen ja varsinkin niiden puuttuminen on joskus aika näkyvää.

Keisarin vaatteilla koreileminen ja varsinkin niiden puuttuminen on joskus aika näkyvää. Helsingin Sanomat antoi Turun kauppakorkeakoulun laskentatoimen emeritusprofessori Pekka Pihlannon todistella sivuillaan, että optiot ovat silmänlumetta. Hän sanoi ääneen sen, mitä maalaisjärki – sama mitä yritysjohtajien luulisi käyttävän – on sanonut jo pitkän aikaa: ahneus on ahneutta.

Pihlanto kysyy, kykeneekö joku repimään itsestään enempää irti, vaikka palkan päälle lisättäisiin optioita. Eikö huippu-urheilu ole opettanut, että hyvä suoritus syntyy rentouden kautta, ei pakonomaisesti pinnistämällä? Silloin kun tekee hommaansa, ei saa ajatella rahaa, se vain häiritsee keskittymistä. Paineita on johtajilla muutenkin, pitääkö heitä vielä optioilla kiusata?

Silti kateelliset ihmiset kysyvät, miksi yritysjohtajien palkat ovat karanneet tuloneuvotteluprosenttien raamien ulkopuolelle. Äskettäin tutkittiin yritysten voimavaroja, ja yritysjohtajat olivat sitä mieltä, että he ovat yrityksen tärkein voimavara. He ovat palkkansa ansainneet.

Ennen sanottiin, että työmies on palkkansa ansainnut. Tiedättekö, kuka työmies on ansainnut eniten palkkaa Euroopassa? Hän on brittiläinen yritysrahoituksen tuntija Roger Jenkins, jonka päätehtävänä on minimoida yrityksen maksamat verot. Hän sai viime vuonna 19,5 miljoonaa puntaa palkkatuloina. Ties mitä se on euroina.

Jenkinsin johtama pulju tuotti – kateellisten väitteiden mukaan – puolet Barclay’s-pankin tuloksesta. Mikäli veronkierto on noin kannattavaa, tuskin kannattaa mitään edes tuottaa.

Gerald Helleiner on kehitystaloustutkija, joka onnistui tiivistämään IMF:n harjoittaman talouspolitiikan runon muotoon. Runous on yleispätevää ilmaisua, joten tulkitaan runon nyt käsittelevän suomalaista yhteiskuntaa. Valitettavasti runo on englanniksi, mutta minulla on optio sen suomentamiseen.

The poor complain they always do

but that’s just idle chatter

our system brings rewards to all

at least to all that matter

Jorma Penttinen

  • 9.9.2009