Lukuaika: 1 minuutti

velat anteeksi

Sodan jälkeen Irakia vastaan nostettiin 2,6 miljoonaa korvausvaadetta yhteensä 350 miljardin dollarin arvosta.

Irak hyökkäsi Kuwaitiin 1990. USA:n johtama koalitio tarvitsi Egyptin puolelleen, ja siksi Egypti sai satojen miljardien velkansa anteeksi länsimailta. Myös Suomi pyyhki saatavansa.

Sodan jälkeen Irakia vastaan nostettiin 2,6 miljoonaa korvausvaadetta yhteensä 350 miljardin dollarin arvosta. Suomi vaati korvauksia lähinnä Kuwaitissa toimineiden yritysten ja yksityishenkilöiden kärsimyksistä.

YK:n sotakorvauskomissio on hyväksynyt vaateita 49 miljardin dollarin edestä, ja osa niistä on jo maksettu Irakin öljyvaroista. Lisäksi kiistanalaisia saatavia on lähes kaksinkertainen määrä.

Nyt on maailma toisin, ja Irakille ollaan antamassa velkoja anteeksi. Velkojamaiden Pariisin klubi – USA, Japani, Venäjä ja Euroopan maita, myös Suomi – on päättänyt antaa anteeksi 80 prosenttia Irakin veloista. Klubilaisten villaisella painaminen vähentäisi velkaa 39 miljardilla. Suomella on saatavia Irakista 250 miljoonaa dollaria.

Irakin kokonaisvelka on yli 120 miljardia. Puolet siitä on arabimaille, ja ne eivät ole yhtä halukkaita unohtamaan saataviaan. Naapurimaa Kuwait totesi, että se on liittymässä velkojen anteeksiantoon, mutta huomattavasti suuremmista sotakorvauksista se ei halua luopua. Kuwait haluaa nujerretulta Irakilta vielä 30 miljardia maksamattomia sotakorvauksia. Sen lisäksi Kuwaitilla on vaateita vielä 84 miljardin dollarin edestä.

Anteeksiannon mukana tulee IMF:n ”tiukat ehdot”. IMF:n edustajat eivät ole uskaltaneet käydä Irakissa, mutta ovat tavanneet väliaikaishallituksen edustajia maan rajojen ulkopuolella ja kertoneet, millaista talouspolitiikkaa on syytä noudattaa.

Maata hallitsee USA:n lähes yksinomaan johtama miehityshallinto eikä sillä ole kansainvälisen lain mukaan oikeutta riistää maan luonnonvaroja tai tehdä taloudellisia sopimuksia. Sama pätee väliaikaiseen hallintoon.

Irakistakin on kuulunut ääniä, joiden mukaan Saddamin aikana otetut velat ja kohtuuttomat sotakorvaukset olisi julistettava mitättömiksi.

Kehitysmaiden velkojen anteeksiantoa ajava kansainvälinen Jubilee-liike on samojen vaatimusten takana. Suomen saatavien suhteen ei ole esitetty samanlaisia vaatimuksia.

Pariisin klubi ei halua tehdä Irakista esimerkkiä, jonka perusteella monet muut maat voisivat vaatia velkojensa anteeksiantoa. Tavoitteena on saada Irakin horjuva talous siihen kuntoon, ettei maa olisi enää lainasaarrossa.

Jorma Penttinen

  • 9.9.2009