Kirjoittanut Jari Tamminen

helvetin hauskaa

Lukuaika: < 1 minuutti

helvetin hauskaa

Hellboy-sarjiksen idea on pähkähullu.

Hellboy-sarjiksen idea on pähkähullu. Rasputin ei kuollutkaan vuonna 1916 vaan manaa toisen maailmansodan loppumetreillä natsien avustuksella esiin demonin, joka on käynnistävä maailmanpalon. Manaajien epäonneksi demoni, Hellboy, päätyy hyvisten käsiin eikä sen koommin innostu maailmanlopusta. Myöhemmin HB toimii BPRD:n agenttina ja ajautuu tätä kautta mitä omituisimpiin tilanteisiin.

Valtaosa HB-tarinoista pohjautuu kansantaruihin ja legendoihin, vampyyrit, ihmissudet, kalamies sekä Muinaiset sopivat mainiosti samojen kansien väliin natsien ja vanhan vihtahousun kanssa.

Kerronnan nerokkuus piilee Hellboyn luojan Mike Mignolan kyvyssä yhdistää tarinansa saumattomasti entuudestaan tuttuihin elementteihin, joista näkyvin on H. P. Lovecraftin Cthulhu-mytologia. Täysin älytön tarinakokonaisuus rullaa rutikuivan, sarkastisen huumorin siivittämänä.

Piirrosjäljeltään Mignola on oman tien kulkija. Pelkistetty ja rujo kynänjälki yhdistettynä vahvoihin kontrasteihin ja murrettuihin väreihin luo juuri oikean synkän tunnelman tarinoille. Egmont on ikävä kyllä päätynyt julkaisemaan HB:tä mustavalkoisena. Ei tee kunniaa taiteilijalle, mutta pitää albumin hinnan hullun halpana. 8,90 euroa ei ole paha hinta mestariteoksesta.

Mike Mignola: Hellboy. 288 s. Egmont Kustannus 2004.

Jari Tamminen