Kirjoittanut Jari Tamminen

voima testaa | 1900-luvun hulluimmat koirat

Lukuaika: 2 minuuttia

voima testaa | 1900-luvun hulluimmat koirat

Sekopäisiä itsevaltiaita piisaa historiassa, mutta seuraavat verrokit ovat omalla toiminnallaan nostaneet itsensä harmaan massan yläpuolelle.

Tällä kertaa puntariin on istutettu viime vuosisadan diktaattoreita, maanosiensa hulluimpia. Sekopäisiä itsevaltiaita piisaa historiassa, mutta seuraavat verrokit ovat omalla toiminnallaan nostaneet itsensä harmaan massan yläpuolelle.

Lähtökohdaksi ei ole otettu diktaattorin uhrien lukumäärää, kaikille ei ole annettu yhtä suotuisia olosuhteita toteuttaa hulluuttaan. Epäjohdonmukaisuus ja vainohulluus ovat valtteja tässä kilvassa.

munasolujen vartija

Euroopan edustaja Nicolae Ceausescu oli vallassa 1965–89. Ceausescu nousi Romanian kommunistisen puolueen johtoon vuonna 1965. Vuonna 1966 Romaniassa säädettiin lait, jotka kielsivät abortin, avioeron ja ehkäisyn, teemana oli: ”Munasolu on koko kansan omaisuutta.”

Tavoitteena oli nostaa vauhdilla maan väkilukua, seurauksena lapsikuolleisuus nousi taivaisiin. Jos pariskunta oli lapseton, oli odotettavissa tiukempi verotus.

Ceausescu oli vannoutunut stalinisti loppuun saakka. Neuvostoliiton hylättyä stalinismin Hruotoevin kaudella hän katsoi asiakseen ottaa etäisyyttä isoveljeen. Englannin kuningatar katsoi asiakseen myöntää Ceausesculle kunnia ritarin arvonimen, joka tosin peruttiin pari tuntia ennen asianomaisen teloitusta.

Romanian diktaattori vangittiin 22. joulukuuta 1989 ja teloitettiin joulukuun 24. päivänä varsin pikaisen käsittelyn päätteeksi.

maolainen agraaridiktaattori

Aasian edustaja Pol Pot oli vallassa 1975–79. Ranskan entisen siirtomaan Kambodzhan sekasorto syveni Vietnamin sodan jälkeen. Pol Pot ja punaiset khmerit nousivat valtaan sisällissodan sekä ulkomaiden sekaantumisen päätteeksi. Kapitalismi, länsimainen kulttuuri, uskonto ja ulkomaiset vaikutteet kiellettiin. Kauppoja, kouluja, sanomalehtiä tai yksityisomaisuutta ei katsottu suopeasti. Tavoitteena oli puhdas maolainen maatalousyhteiskunta.

Suuri väestön uudelleensijoitus siirsi kansakunnan maatiloille tekemään oikeita töitä. Työtehon lisäämiseksi perheitä hajotettiin siirroissa.

Vuonna 1979 Neuvostoliiton tukemat vietnamilaisjoukot valtasivat Kambodzhan, jolloin punaiset khmerit pakenivat metsiköihin. Sieltä he jatkoivat riehumistaan vielä parinkymmenen vuoden ajan.

Pol Pot onnistui nelivuotisen valtakautensa aikana tapattamaan jopa kolme miljoonaa kambodoalaista. Hän kuoli vuonna 1998 omien joukkojensa vangitsemana.

Vuonna 2003 Kambodoan hallitus suunnitteli Pol Potin hauta-alueesta turistinähtävyyttä.

haitin voodootohtori

Amerikkojen edustaja François ”Papa Doc” Duvalier oli vallassa 1957–71. Papa Doc syntyi vuonna 1907 Haitissa ja seurasi aitiopaikalta maansa alennustilaa. 1915 yhdysvaltojen joukot miehittivät maan ja istuttivat komentoon mieleisensä hallinnon. 1957 Papa Doc voitti Haitin presidentinvaalin. Kuuteen vuoteen rajoitettu presidentinkausi kesti hänen tapauksessaan 14 vuotta. Tänä aikana kuoli jopa 50 000 haitilaista. Viidesosa kansasta asui maanpaossa.

Maaseudun kouluttamatonta, taikauskoista kansaa pidettiin aloillaan Papa Docin voodoo-näytöksillä. Jeesuskin kannatti Papaa, julisteissa hän piti kättään Papan olkapäällä ja ilmoitti: ”Valitsin hänet.”

upseeri & kannibaali

Afrikan edustaja Idi Amin oli vallassa 1971–79. Kertoman mukaan Amin söi vihollisiaan Ugandassa. Maan onnettomuudeksi entinen raskaan sarjan nyrkkeilijä oli toinen brittiarmeijan kahdesta ugandalaisista upseereista. Israelissakin koulutettu Amin nousi korkeaan asemaan maansa armeijassa ja sitten maan johtoon.

Vuoden 1971 vallankaappaus sai huhujen mukaan suoraa tukea Israelilta ja kannatusta Isossa-Britanniassa. Ensi töikseen Amin teloitutti kaksi kolmasosaa maansa armeijasta. Tätä seurasivat massiiviset heimoteloitukset. Kuolleita heitettiin Niiliin siinä määrin, että ajoittain oli tarpeellista palkata tukkeumanestohenkilöstöä noukkimaan ruumiita alavirran padolta. Kotimaisia uhreja Aminilla oli jopa puoli miljoonaa.

mainos

Vuonna 1979 Amin ajettiin maasta ja hän päätyi Saudi-Arabiaan viettämään eläkepäiviään. Siellä tämä Jumalankin kanssa keskustellut harras uskovainen kuoli vuonna 2003.

Jari Tamminen