Kirjoittanut Jari Tamminen

indymedian takavarikosta vaietaan

Lukuaika: < 1 minuutti

indymedian takavarikosta vaietaan

Indymedian Britanniassa toimineen verkkopalvelimen kovalevyt takavarikoitiin yhdysvaltalaisen oikeuden päätöksellä.

Indymedian Isossa-Britanniassa toimineen verkkopalvelimen kovalevyt takavarikoitiin 7. lokakuuta yhdysvaltalaisen oikeuden päätöksellä. Indymedia on vuonna 1999 perustettu kansainvälinen, itsenäisten mediaorganisaatioiden kollektiivi, jonka tarkoituksena on tarjota vapaa foorumi riippumattomalle tiedonvälitykselle.

USA:n ja Ison-Britannian viranomaiset ovat kieltäytyneet perustelemasta takavarikkoa. Nettisivuja ylläpitäneen, Lontoossa sijaitsevan yhdysvaltalaisen Rackspace-yhtiön henkilöstöä on kielletty kommentoimasta tapahtunutta.

Kovalevyt palautettiin Rackspacen toimistoon 13. lokakuuta, mutta takavarikon syitä ei vieläkään selitetty. Viranomaiset eivät myöskään kerro, mitä levyiltä löytyneellä tiedolla on tehty tai mitä tarkoitusta varten tietoja on tarvittu.

Britannian sisäministeriön edustaja antoi 20. lokakuuta ilmoituksen, jonka mukaan takavarikointioperaatioon ei osallistunut brittiviranomaisia. FBI:n edustaja puolestaan ilmoitti heti takavarikon jälkeen ranskalaiselle uutistoimistolle AFP:lle, että FBI oli tehnyt takavarikon kolmannen valtion pyynnöstä. Myöhemmin sama edustaja kielsi FBI:n osallistuneen takavarikkoon.

Verkkopalvelimen takavarikoiminen tarkoitti käytännössä noin 20 verkkosivuston ja nettiradion sulkeutumista ympäri maailmaa. Sivuja oli muun muassa tarkoitus käyttää lokakuussa järjestetyn Euroopan sosiaalifoorumin tiedonvälitykseen.

Aluksi Indymedia julkaisi epäilyjä, että takavarikon olisi aiheuttanut sveitsiläisviranomaisten esittämä, Indymedian torjuma pyyntö poistaa sivuilla ollut kuva, jossa näkyi mielenosoittajia kuvanneen sveitsiläisen siviilipukuisen poliisin kasvot.

Viimeisin arvio takavarikosta puolestaan liittyy yleisen syyttäjän Bolognassa, Italiassa, yhdysvaltalaisille viranomaisille tekemään kyselyyn erään aktivistiryhmän toimista. Tietoja ryhmästä löytyi takavarikoiduilta kovalevyiltä. Syyttäjä kieltää esittäneensä kovalevyjen takavarikoimista.

www.indymedia.org

Jari Tamminen