Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

sotakorvauksia pepsille

Lukuaika: 2 minuuttia

sotakorvauksia pepsille

Irak maksaa miljoonien sotakorvauksia öljyteollisuudelle ja monikansallisille yhtiöille.

Irak maksaa miljoonien sotakorvauksia öljyteollisuudelle ja monikansallisille yhtiöille. Korvauksia hallinnoiva Sotakorvauskomissio (UNCC) välitti lokakuussa kaksisataa miljoonaa dollaria jopa monikansallisille yhtiöille. Persianlahden sodan jälkeen perustettu, Genevessä päämajaansa pitävä UNCC on YK:n alainen organisaatio.

Öljytuloista kerätyistä korvauksista suurin osa, 116 miljoonaa dollaria, menee Kuwaitille. Yli miljoona dollaria saivat myös Israel, Jordania, Saudi-Arabia, Turkki, Yh dysvallat, Iso-Britannia ja Palestiina. Korvaukset kohdistuvat yksityisille ihmisille, yrityksille ja julkisille organisaatioille sekä valtioille.

Kanadalaisen toimittajan ja kirjailijan Naomi Kleinin mukaan tilanne on Irakin kansalle kestämätön. Samalla kun on puhuttu Irakin, maailman velkaantuneimman maan, uudelleenrakentamisesta ja velkojen armahtamisesta, sotakorvausten maksaminen on jopa yltynyt.Artikkelissaan ”Reparations in Reverse” Klein kertoo, että ”Irak on maksanut YK:n korvauskomissiolle 1,8 miljardia dollaria sen jälkeen kun Saddam huhtikuussa pudotettiin vallasta”.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat saaneet vielä Saddamin kaaduttua yhteensä 69,9 miljoonaa dollaria korvauksia miehittämältään maalta. Kleinin mukaan pelkästään öljyteollisuudelle on maksettu yhteensä 21,5 miljardia dollaria UNCC:n kautta Persianlahden sodan jälkeen. Korvausmaksuja Irakilta ovat netonneet öljy-yhtiöt Halliburton, Mobil ja Shell sekä muun muassa kansainväliset yhtiöt, kuten Nestlé, Pepsi ja Philip Morris.

Toisaalta Yhdysvallat on myös vaatinut varojen keskittämistä Irakin uudelleenrakentamiseen. Kleinin mukaan ”irakilaisten miehittäjilleen maksamat korvaukset hätkähdyttävät senkin vuoksi, että miehittäjävaltioiden avustukset ovat todellisuudessa olleet varsin vähäisiä. Irakin jälleenrakennukseen on varattu USA:n 18,4 miljardia verodollaria, mutta The Washington Post -lehden mukaan vain yhteensä 29 miljoonaa dollaria on käytetty vesihuoltoon, terveyteen, teihin, siltoihin ja yleiseen turvallisuuteen.”

Eikä tässä kaikki.The Nation -lehden artikkelissaan ”James Baker’s Double Life” Klein kirjoittaa, että USA:n entinen ulkoministeri James Baker on häärinyt kaksoisroolissa Kuwaitin rahojen hankinnassa. Baker on toiminut viime vuoden lopusta Bushin nimittämänä erikoislähettiläänä tehtävänään saada aikaan Irakin velkojen armahtaminen. Toisessa tehtävässään, jättimäisen pääomasijoitusyhtiö Carlyle Groupin oikeusasianajajana, Baker pyrkii maksimoimaan sotakorvausten maksun.

”Carlyle on pyrkinyt turvaamaan Kuwaitin valtiolta miljardin dollarin investointia samalla kun se on käyttänyt Bakerin vaikutusvaltaa velkalähettiläänä ratkaisevalla tavalla hyväkseen”, Klein kirjoittaa. Hän väittää, että Kuwait ja Carlyle olisivat tehneet salaisen sopimuksen, jolla Irakin maksamattomista veloista 57 miljardia dollaria siirretään Kuwaitilta Carlylelle.

”Kuwaitin valtion saatavat siirrettäisiin yritysryhmän luomalle ja hallinnoimalle säätiölle. Pääpelureina siinä ovat Carlyle Group, Albright Group (yrityksen johdossa on toinen entinen ulkoministeri Madeleine Albright) ja useita muita yrityksiä, joilla on hyviä suhteita”, Klein toteaa.

Sopimuksen tulosperiaatteen mukaisesti sekä Kuwait että yritysryhmä saisivat sitä enemmän rahaa, mitä paremmin velkoja saadaan perityksi. Apuna käytetään Kleinin mukaan ”henkilökohtaisia yhteyksiä maailman johtajien suostuttelemiseksi, jotta Irak voisi ’maksimoida’ velanmaksunsa Kuwaitille”.

Vuorokautta Kleinin artikkelin julkaisun jälkeen NBC uutisoi Carlylen luopuneen sopimuksesta.

www.nologo.org

www.uncc.ch

www.jubileeiraq.org

Kimmo Jylhämö