soijan metamorfoosi

Lukuaika: 2 minuuttia

soijan metamorfoosi

Ilmojen kylmetessä alkaa tehdä mieli täyttävää purtavaa – loskaa ei jaksa kyntää pelkän kesäkeiton voimalla.

Ilmojen kylmetessä alkaa tehdä mieli täyttävää purtavaa – loskaa ei jaksa kyntää pelkän kesäkeiton voimalla. Onneksi eko- ja terveyskauppojen sekä valistuneimpien markettien hyllyt suorastaan pursuavat soijatuotteita.

Kuivatavarana myytävistä soijajalosteista tutuimpia lienevät soijarouheet. Niitä käytetään turvottamisen jälkeen jauhelihan tapaan kastikkeissa, pata- ja laatikkoruuissa, kaalikääryleiden ja paprikoiden täytteissä, keitoissa, risotoissa, pizzoissa ja piirakoissa.

Soijarouheita myydään sekä tummana että vaaleana. Tumma rouhe on värjätty yleensä mallasuutteella.

Jotkin vaaleat soijarouheet sopivat käytettäväksi ilman turvottamista, mutta tumma versio vaatii lähes aina kymmenen minuutin liottamisen nesteessä. Muuten voi syödessä iskeä ähky: soijarouhe alkaa turvota mahalaukussa.

vegaaniset lindströmin pihvit

2 1/2 dl soijarouhetta

7 dl vettä

3–4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

3 sipulia silputtuna

2 1/2 dl keitettyä punajuurta pilkottuna

2 keitettyä perunaa pilkottuna

2 rkl soijajauhoja

3 rkl vehnäjauhoja

1/2–1 tl valkopippurijauhetta

1 rkl kuivattua persiljaa

suolaa

(rypsi)öljyä paistamiseen

Turvota soijarouhetta kymmenen minuuttia vedessä. Kaada ylimääräinen liotusvesi pois. Paista sipulit öljyssä soijarouheen kanssa. Kun neste on haihtunut ja sipuli kypsää, ota pannu pois liedeltä. Muhenna keitetyt punajuuri- ja perunapalaset. Lisää sipuli-soijarouheseos sekä muut ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi puuhaarukalla. Muotoile taikinasta pihvejä, ja paista ne runsaassa öljyssä molemmilta puolin. Tarjoile perunamuusin, suolakurkkujen ja hapankaalin kanssa.

Soijapapumassasta puristetut soijasuikaleet, -palat, -leikkeet ja -kuutiot tarjoavat oivia mahdollisuuksia lihaimitaatiolle. Soijamöykkyjä keitetään kasvisliemessä kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen ne noukitaan siivilään ja neste puristellaan puuhaarukalla pois.

mainos

Näin soijameiningeistä saadaan rapeita ja maistuvia. Mikäli tarkoitus on kokata keittoruokaa, soijavalmisteita ei tarvitse etukäteen keittää, koska ne turpoavat keittoliemessä itsestään.

Mieltymyksien mukaisella maustamisella soijasta saa värkättyä mitä moninaisimpia herkkuruokia perinteistä karjalanpaistia mukailevasta pataruuasta säpäkän makuiseen chili sin carneen, tuliseen muhennokseen ilman lihaa.

kasvissyöjän gulassi

8 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

6 dl soijasuikaleita tai soijakuutioita

1 iso sipuli silputtuna

1/2–1 dl rypsiöljyä

1 tl paprikajauhetta

suolaa

1/2 tl kuminansiemeniä

4 mustapippuria

5 perunaa kuutioituna

1 porkkana pilkottuna

palanen palsternakkaa kuutioituna

1 iso vihreä paprika suikaloituna

Keitä soijasuikaleita kymmenen minuuttia kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kuullota sipulisilppu runsaassa öljyssä. Ota sipulipaistos pois liedeltä ja sekoita joukkoon paprikajauhe, pippurit, suolaa ja kuminansiemenet. Kun soijasuikaleet ovat kiehuneet, poimi ne siivilällä pois keitinvedestä ja säästä vesi myöhempää vaihetta varten. Painele soijasuikaleet puuhaarukalla kuiviksi, lisää sipuli-paprikajauhe-kuminaseokseen ja nosta pannu takaisin liedelle. Kypsyttele sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää porkkana-, palsternakka- ja perunapalaset. Kaada perään soijasuikaleiden keitinlientä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua viitisentoista minuuttia ja nakkaa sekaan ohuiksi suikaleiksi pilkkomasi paprika. Ruoka on valmista, kun peruna- ja porkkanalohkot ovat kypsiä. Tarjoile talvinen gulassi leivän kanssa.

Proteiinipitoinen soijarouhe on suosittua myös vaeltajien keskuudessa. Rouhe on kevyttä, ja se säilyy hyvin niin helteessä kuin pakkasessakin.

Ravintoarvojensa vuoksi soijan voimalla jaksaa taittaa pitkiäkin taipaleita. Soijatuotteissa on vähän rasvaa, mutta ne sisältävät paljon kasvisproteiinia. Soija pitää kolesteroliarvot kurissa, ja sitä syömällä kasvaa hauis, ei vatsa!

Aikuisten naisten olisi hyvä suosia soijaa, sillä välttämättömien aminohappojen ja kivennäisaineiden lisäksi se sisältää myös vaihdevuosivaivoja helpottavia, hormonitoimintaa tasapainottavia kasvisestrogeeneja.

mainos

karjalan soijapaisti

6 dl soijasuikaleita tai soijakuutioita

1 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

4 sipulia lohkottuna

1/2–1 dl rypsiöljyä

5 kokonaista mustapippuria

2 laakerinlehteä

suolaa

(timjamia, persiljaa, lipstikkaa)

Keitä soijasuikaleita tai -kuutioita kymmenisen minuuttia kasvisliemessä. Nouki soijamöykyt siivilään ja painele niistä puuhaarukalla liika neste pois. Säästä keitinvesi myöhempää käyttöä varten. Kuullota sipulilohkot öljyssä ja lisää sekaan soijasuikaleet. Ruskista ne ja lisää öljyä tarvittaessa. Kaada suikale-sipuliseos syvään uunivuokaan ja lorauta sekaan soijasuikaleiden keitinliemi. Ellei paistinaihio peity liemen alle, lisää sekaan vettä niin paljon, että soijatekeleesi on juuri ja juuri upoksissa. Nakkaa joukkoon pippurit, suolaa ja laakerinlehdet. Halutessasi voit maustaa lientä vielä yrteillä tai muilla ryydinantajilla. Sujauta koko komeus 200-asteiseen uuniin noin tunnin ajaksi. Nauti keitettyjen perunoiden ja punajuuriviipaleiden kera.

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009