Lukuaika: 2 minuuttia

muut

muut

”Sokrateen aikana prosessoituja ruokia, joihin on lisätty sokeria, suolaa ja lisäaineita ei tunnettu. Ironista onkin, että nykyihminen vaikuttaa ’käänteissokrateelta’ vaatiessaan aina vain lisää näitä prosessoituja ruokia. Olisiko elämä jotenkin puutteellisempaa esimerkiksi ilman nallekarkkeja ja jakkimakupaloja?”

Jussi Lepola, Vegaia 3/2004

”Vaikeinta, tuskallisinta ja pelottavinta on loppujen lopuksi oman järjen käyttäminen. Tämän tiesi jo Immanuel Kant 1700-luvulla, kun hän kirjoitti: ’Alaikäisyys on kyvyttömyyttä käyttää omaa järkeään ilman toisen johdatusta. Itseaiheutettua tämä alaikäisyys on silloin, jos sen syynä ei ole järjen puute vaan päättämisen ja rohkeuden puute käyttää järkeään ilman toisen johdatusta.’”

Ilona Reiners, Kritiikin Uutiset 3/2004

”Korruptiota tapahtuu aina muualla, erityisesti kehitysmaissa tai entisen itäblokin maissa. Jos se tapahtuu meillä tai muissa länsimaissa se ei varmasti ole korruptiota, vaan ’jupakkaa’ kuten Lipponen-Alho-Sundqvist-tapausta kutsuttiin. – –

Pesäpallo- tai muiden pelien tulosten manipulointi rahan kavaltamiseksi on myös ’sopu’! Se kuulostaa melkein samalta kuin söpö! Paljon lempeämpi ja kauniimpi sana kuin korruptio. Professorien tutkimusrahojen siirtäminen omalle tilille taas on ’väärinkäyttöä’.

Suomi on tilastojen mukaan maailman vähiten korruptoitunut maa. Mitäpä jos tilastoja tehtäisiinkin jupakoista korruptioiden sijaan? Muutuisikohan Suomen sijoitus?”

Alexis Kouros, Kumppani 5/2004

”Olemme seuranneet Kajaanin alennustilaa, jonka kaupungin silmäätekevät itse ymmärtävät taivaaseennousemiseksi – jopa niin että kun kaupungin uutta digitaalisesti viritettyä elokuvateatteria esiteltiin televisiouutisissa, putiikkia vihkimässä oli ortodoksinen pappi. Tilanne vaikutti voimakkaan parodiselta, mutta niin asia vain oli. Kaupungin porvaristo oli pannut tummat ykköskuteet – monilla oli varmaan ensi-iltaa edeltänyt jopa kauppareissu –, ja seinistäkin huokuvan yksimielisyyden keskellä seisoi smokkiin sonnustautunut tuottaja Marko Röhr selittämässä miten heidän edustamansa elokuvakulttuurin korkeampi muoto tuodaan – hänen esimerkkikaupunkinsa ovat Kajaani ja Hämeenlinna – asutuskeskuksiin, joissa elokuvakulttuuri on erityisen heikoilla.”

Peter von Bagh, Filmihullu 4/2004

”Vainottua afrikkalaista pakolaista ei kiinnosta pätkääkään, ovatko ihmisoikeudet teoreettisesti universaaleja.”

Jari Pirjola, Amnesty 5/2004

”Astuessani ensi kertaa valtuustosaliin hoksasin, että pahinta mitä valtuustokaudellani voisi tapahtua, olisi se, että kukaan ei edes huomaisi minun siellä ollenkaan neljään vuoteen. Parempi vaikka mennyt maine, kuin ei mainetta ollenkaan, ajattelin. Lautakuntatyöskentelyssä puolestaan asetin tavoitteekseni edes yhden pienen asian toteuttamisen neljän vuoden aikana. Tavoitteena oli vessan saaminen leikkipuistoon.”

Anna-Maria Pokela, Lapsiperheet 3/2004

Koonnut Pertti Laesmaa

  • 9.9.2009