maailman eläimiä | tunturisopuli

Lukuaika: < 1 minuutti

maailman eläimiä | tunturisopuli

Näyttävä ulkomuoto, ärhäkkä luonne ja suurvaelluksiin liittyvät myytit ovat tehneet 45- grammaisesta pikkujyrsijästä legendan.

Näyttävä ulkomuoto, ärhäkkä luonne ja suurvaelluksiin liittyvät myytit ovat tehneet 45- grammaisesta pikkujyrsijästä legendan. Tunturisopulin (Lemmus lemmus) alkukoti on Käsivarren Lapin suurtuntureilla, missä tämä kotoperäinen nisäkäslajimme on kehittynyt jo ehkä miljoona vuotta sitten.

Sopulin ruokavalio on vaatimaton. Se syö tuntureilla kasvavia sammalia, saroja ja heiniä. Purevat pakkasetkaan eivät haittaa sopulia. Paksun lumivaipan turvissa se synnyttää poikasensa, vaikka ympärillä paukkuu 20 asteen pakkanen. Sopulin pesään syntyy kerrallaan 5–9 poikasta. Emo imettää poikasiaan kolmen neljän viikon ajan.

Tunturisopuli tunnetaan parhaiten suurista vaelluksistaan, jotka saavat alkunsa sopulikannan runsastuttua reilusti. Runsastumisen syitä ei tarkkaan tunneta, ja ehkäpä siksi vaelluksista kerrotaan mitä myyttisempiä tarinoita.

Sitkeästi elävä uskomus on, että sopulit vyöryvät eteenpäin valtavina massoina ja syöksyvät hukuttautumaan. Laumavaellus on harhaa, vaikka sopuleita onkin samaan aikaan paljon liikkeellä. Jokainen sopuli taittaa matkaansa yksin – tarkoituksena on nimenomaan päästä eroon muista. Sopuli lähtee vaeltamaan vasta, kun ravinto käy vähiin. Silloin herttaisten pikkuotusten aggressio kasvaa, ja ne lähtevät uusille asuinsijoille.

Itsemurhamyytissä on kyse myös silkasta epäonnesta. Vauhtiin päästyään sopulin vaellusta eivät nimittäin pysäytä ihan pienet esteet. Kymmensenttinen otus taistelee vaikka kulkureitille osuvaa ihmistä vastaan. Vesistöt ovat kuitenkin pienille nelivedoille hankalia paikkoja. Veden äärelle joutuessaan sopuli empii pitkään, jatkaako matkaa vai kääntyäkö takaisin. Sopuli on kyllä hyvä uimari, mutta aallokkoa se ei kestä lainkaan.

Vaikka sopulikanta on tällä hetkellä alhainen, tutkijat odottavat uutta suurvaellusta. Sopuleiden runsastumisia on nimittäin ilmennyt noin 30 vuoden välein, ja edellisen kerran valtavaa sopulimäärää ihmeteltiin 1960–70-lukujen vaihteessa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, pian voi alkaa tapahtua.

Minna Ertimo

  • 9.9.2009