tavara | pakastin

Lukuaika: < 1 minuutti

tavara | pakastin

Pakastin auttaa myös lihansyöjän kysymykseen, kuinka saada joulupöytään tavallista reilumpaa juhlapaistia.

Pakastin on kätevä vehje marjoja, sieniä ja muita luonnonantimia keittiönsä kokovuotisiin tarpeisiin säilövälle kunnon kuluttajalle. Pakastin auttaa myös lihansyöjän kysymykseen, kuinka saada joulupöytään tavallista reilumpaa juhlapaistia.

Esimerkiksi näin: ostetaan A-energiansäästöluokan pakastin, tehdään ekosähkösopimus ja hankitaan pohjoisimmasta Lapista vapaana laiduntanutta poroa suoraan tuottajilta.

Poroa varten pakastin on tarpeen, koska poronlihan suoramyyntiä pohjoisesta kauas etelään ei kannata harjoittaa kilo kerrallaan. Suosittu muoto on puolikas, eli noin kymmenen kilon erä poronlihaa. Se on yleensä paloiteltu eri lajeihin, kuten kylkiin, paisteihin ja keittolihoihin.

Ostamalla vapaasti laidunnettua poroa kuluttaja tukee ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää metsien käyttöä. Poroelinkeino tarvitsee hakkaamattomia metsiä, ja se pitää Lapin kylät asuttuina. Poro kannattaa ostaa suoraan tuottajalta, sillä suuret poronlihan tukkuostajat ovat jatkuvasti laskeneet poromiehille maksettavaa hintaa.

Pakasti sitten sitä taikka tätä, pakastin vie paljon virtaa, joten se kannattaa valita huolella. Kiitos EU:n direktiivin, nykyään markkinoilla käytettävä energiamerkintä on selkeä. Parasta luokkaa on A.

Kylmäsäilytyslaitteiden luokituksia on laajennettu erittäin energiatehokkaisiin luokituksiin A+- ja A++. Tarkennetut merkinnät tulevat pakolliseksi ensi vuoden alusta.

Kirjoittaja on ympäristöjärjestö Greenpeacen metsävastaava Suomessa. www.ekoenergia.info, www.inarinpaliskunnat.org/yhteydet.html

Matti Liimatainen

  • 9.9.2009