rotta & lehtopöllö

Lukuaika: < 1 minuutti

rotta & lehtopöllö

Viime viikolla kävelin keskellä kaupunkia, kun erään yökerhon rappukäytävästä lähti liikkeelle olio.

Viime viikolla kävelin keskellä kaupunkia, kun erään yökerhon rappukäytävästä lähti liikkeelle olio. Se otti muutaman juoksuaskeleen, törmäsi vastaan tulevaa tyttöä jalkaan, heitti pienen kuperkeikan ja jatkoi porsasmaisen pompahtelevaa juoksua nakkikioskille. Tytön poikaystävä huusi: ”Hiiri.” Tyttö sanoi: ”Sehän oli kissan kokoinen. Pakko olla rotta.” Pitkä suomuhäntä, pystyssä kuin lippusalko, vahvisti tytön määrityksen. Se oli melkein kissan kokoinen, nakkikioskin Atkinsin dieetillä lihotettu ja kuin suoraan kauhujen kirjasta.

Rottaan liittyy myös muisto, joka kuuluu sarjaan herkimpiä hetkiä Jani Kaaron nuoruudesta lintu- ja luontoharrastajana. Menimme rengastajan kanssa lehtopöllön pöntölle melko lähellä kaatopaikkaa. Rengastaja kipusi pöntölle, avasi kannen ja huudahti iloisena: ”Onhan täällä neljä poikasta.” Olin vielä aika pieni poika, huutelin takaisin joitakin poikamaisuuksia ja katselin maisemia kädet taskussa. Sitten puusta kuului ikään kuin epäuskoinen naurahdus: ”Ei jumalauta.” Katsoin ylös. ”Ei perkele… huh huh… ei voi olla totta”, ylhäältä kuului. Lisää naurua, sitten: ”Uhhuh, puuuh… Jani, mene pois siitä puun alta, täältä voi tulla kohta oksennus.”

Kuikuilin ylöspäin. Rengastaja oli aivan älämölönä. Oksat haittasivat näkyvyyttä, joten kiipesin minäkin katsomaan. Ja siinä se oli. Kaunis, herkkä hetki.

Lehtopöllö oli nielaissut rotan. Ei siinä mitään ihmeellistä, mutta rotta oli isompi kuin poikanen. Sen pää ja eturuumis olivat linnun vatsassa, mutta peppu ja pitkä, paksu suomuhäntä koko komeudessaan roikkuivat nokan ulkopuolelle. Rengastaja otti rottaa hännästä kiinni ja yritti vetää sitä pois. Pöllö veti takaisin. Koska osa rotasta oli jo alkanut sulaa, vatsaontelosta pöllähti ilmoille etova haju, joka täytti koko kuusen latvuksen ja ehkä puolet kotimetsästä. Rengastajan otsalla kimmelsivät hikikarpalot, ja minä nauroin niin makeasti, että oli lirahtaa pissa housuun.

Jani Kaaro

  • 9.9.2009