läjä bluesia

Lukuaika: < 1 minuutti

läjä bluesia

Periaatteessa Sultans noudattaa bluesin perinnettä yksinkertaisilla kitarakompeilla ja sanoituksilla jokapäiväisestä elämästä.

’Sultans’ tuo monille mieleen kumisen ja intiimin käyttöesineen, mutta tällä kertaa kyseessä ei ole tämä tarvike vaan yhtye, tarkemmin sanottuna duo.

Duo on Terveet Kädet -punkbändin laulajan Läjä Äijälän (puoliakustinen kitara) ja Lenen (rummut) bluesprojekti, joka on toiminut jo melkein kymmenen vuotta.

Taukoa duo on tosin pitänyt, sillä tuorein keikka oli DBTL:ssa Turussa viitisen vuotta sitten.

Periaatteessa Sultans noudattaa bluesin perinnettä yksinkertaisilla kitarakompeilla ja sanoituksilla jokapäiväisestä elämästä. Duo uudistaa näitä käsitteitä, yksi kappale voi kestää puolikin tuntia. Tästä huolimatta Sultans pitää itseään yhtä juurevana kuin John Lee Hooker, joka on kuulemma vaikuttanut duoon merkittävästi. Läjän mielestä bluesin suurin ongelma nykyisin on nimenomaan roots-kysymyksessä.

”Blues on tänä päivänä aivan turhan hiottua, sekä usein rock’n’rollin ja bluesin raja-aidat sekoittuvat liiaksi. Bluesin pitäisi olla musiikkia suoraan sydämestä, jopa brutaalia”, Läjä sanoo. Bluesin ja punkin välinen kuilu on paljon matalampi kuin voisi kuvitella.

Lavalla Sultans luottaa ääneen ja tunnelmaan. Pari komppia yhtä kappaletta kohtaan voi riittää saamaan yleisön mukaan. Eikä ole liiemmin merkitystä, komppaako kitaralla C:stä vai G:stä tai soittaako rumpali jazzia vai bluesia. Menee miten menee, mutta hiki on saatava päälle.

Mikseipä musiikki voi aina olla svengaavaa, riittävän yksinkertaista, inspiraatiota täynnä – siis Sultansia.

Läjä nähtävissä Avanto-festivaalissa Helsingissä kolmella eri kokoonpanolla: Aavikon kone & moottori 18.11. Mocambossa, Sultans 19.11. UMO jazzklubilla & The Leo Bugariloves 20.11. Gloriassa. Passions of Läjä Äijälä -kokoelmalevy (Bad Vugum) ilmestyy marraskuussa.

Mikko Ilanko

  • 9.9.2009