Arvostelijoiden mielestä Guillou käyttää historiaa keppihevosena esittääkseen islamilaisen maailman positiivisessa valossa.
”Kävelin ulos, kun WTC:n uhreille pidettiin kolmen minuutin muistotilaisuus. Ei edes Auschwitzin uhreille pidetty niin pitkää hiljaista hetkeä, heille on riittänyt minuutti. Eräs toimittaja tuli kysymään, mitä ajattelin. Arvasin, että kohu nousee, mutta halusin kertoa mielipiteeni”, sanoo ruotsalaiskirjailija Jan Guillou tempauksestaan Göteborgin kirjamessuilla.
Guilloun kritiikki synnytti WTC-iskujen jälkeisessä kiihtyneessä ilmapiirissä mediaskandaalin.
Guilloun 1990-luvulla kirjoittama Ristiretki-trilogia keskiajasta on herättänyt paljon kritiikkiä. Arvostelijoiden mielestä hän käyttää historiaa keppihevosena esittääkseen islamilaisen maailman positiivisessa valossa. Guillou itse ajattelee, ettei journalismi pysty esittämään islamia tarpeeksi syvällisesti. Nyt työn alla on romaani liike-elämästä.
”Haluan kirjoittaa romaanin niistä ihmisistä, jotka ovat tehneet valtavia tappioita ja rikastuneet samalla itse. Esimerkiksi Skandian johtaja Lars Ramqvist teki 30 miljoonan kruunun tappiot ja sai kuitenkin itse kymmenen miljoonan kruunun voitot. Hän ja muut ovat pilanneet Ruotsin talouden rikastuen samalla itse.”
Ärhäkkänä nuorena vasemmistotoimittajana Guillou nousi kuuluisuuteen paljastamalla, että Ruotsilla oli salainen ja laiton tiedustelupalvelu IB.
IB:n valonarkaa toimintaa käsitelleen artikkelisarjan takia Guillou tuomittiin vakoilusta. Äskettäin suomennetun romaanin Suuri paljastus (Like) Guillou kirjoitti vuosina 1973–74 tutkintovankeudessa. ”En kadu paljastusta pätkääkään. Vasta nyt ollaan kypsiä selvittämään, miten IB kortistoi järjestelmällisesti vasemmistolaisesti ajattelevia ihmisiä ja vakoili paljon myös Suomen maaperällä.”
On ironista, että juuri vakoilusta tuomitun Guilloun kirjojen tunnetuin henkilöhahmo on Ruotsin tiedustelupalvelun salainen ase Carl Hamilton. Ruotsalainen toimintasankari puolustaa kotimaansa etuja asein ympäri maapalloa.
Hamilton on kylmäverinen tappaja, mutta myös kreivi, miljonääri ja vasemmistolainen.
”Todellisuudessa Ruotsin tiedustelupalvelulla on vain kaksi vaatimusta työntekijöilleen. Pitää tulla poliittisesti oikealta ja olla kielitaidoton. Nämä vaatimukset estävät tiedustelupalvelua täyttämästä tehtäväänsä, koska he eivät ymmärrä vastustajiensa ajatustapaa.”Ensimmäisessä Carl Hamilton -kirjassa Coq Rouge</i> (Gummerus 1987) Guillou esitti skenaarion merkittävän ruotsalaisen virkamiehen murhasta. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin pääministeri Olof Palme murhattiin.
Arrogantti toimittaja Guillou ja teräväkielinen Palme eivät aikanaan IB-skandaalin takia mahtuneet samaan huoneeseen, vaikka molemmat hyökkäsivät vasemmalta. Christer Pettersson on nyt kuollut, murhasiko hän Palmen?
”Uskon, että Pettersson teki sen. Hän oli todistettavasti murhapaikalla, ja Lisbeth Palme tunnisti hänet. Ei ollut välttämättä Palmen ansiota, mutta poliittiset ja taloudelliset suhdanteet olivat hänen aikanaan sellaiset, että Ruotsi oli parempi paikka elää”, Guillou pohtii.
Jan Guilloun mediamaailmaa kuvaava Tjuvarnas marknad ilmestyy suomeksi ensi vuonna.
Aleksi Ahtola