kissoja & sovinisteja

Lukuaika: < 1 minuutti

kissoja & sovinisteja

Kissojen valtakunta on hurmaava kuvaus teinityttö Harun matkasta kohti aikuisten maailmaa.

Nykyajan loistavimmat animaatiot tehdään Pixarin tai Disneyn studioilla Yhdysvalloissa tai Japanissa, animen valtakunnassa. Jälkimmäisiä edustaa Studio Ghiblin Kissojen valtakunta. Se on hurmaava kuvaus teinityttö Harun matkasta kohti aikuisten maailmaa.

Haru pelastaa kissan hengen, mutta katujen kollipa onkin kissojen valtakunnan prinssi, jonka kuningasisukki haluaa naittaa Harun prinssille.

Ristiriitojen, vaarojen ja riemastuttavan kirjavan henkilögallerian keskellä tarinan tärkein opetus on hyvin buddhalainen: kaikilla teoilla on seurauksensa.

Aivan toista maata on yhdysvaltalainen actionsupersankarimättö Ihmeperhe. Leffan tehosteisiin on uponnut dollarimiljoonia. Isä ja äiti ovat supersankareita, jotka ovat lopettaneet rikollisten jahtaamisen ja yrittävät elää kuin tavalliset ihmiset.

Ihmeperhe on viihdyttävä ja nopeatempoinen. Disneyn eläin- ja prinsessaklassikoiden sijaan teoksen esikuvia voi hakea jamesbondien ja actionelokuvien genreistä. Samalla tarinan opetus pelkistyy konservatiiviseksi ydinperheen ylistykseksi.

Ihmeperheen sankareiden ihmekyvyt kertovat paljon. Siinä missä isä on supervahva ja poika supernopea, on äiti superjoustava, ja tytär osaa muuttua näkymättömäksi. Kannustavia roolimalleja lapsille ja aikuisille?

Japanilaisen animen ja jenkkianimaation välisessä kilpailussa on ainakin näiden esimerkkien valossa helppo ohjata tyylipisteet Japaniin.

Kissojen valtakunta & Ihmeperhe nyt elokuvateattereissa. Huippuanimaatioita maailmalta Animatrics-festivaaleilla Helsingissä 5.–7.11. www.animatricks.net

Iida Simes

  • 9.9.2009