tuomittujen kuvaaja

Lukuaika: 2 minuuttia

tuomittujen kuvaaja

Ruotsalainen yhteiskunta elää kovin erilaista todellisuutta kuin suomalainen.

Ruotsalainen yhteiskunta elää kovin erilaista todellisuutta kuin suomalainen. Poliittisia murhia ja monikulttuurisuuteen liittyviä jännitteitä kokenut maa antaa syitä keskusteluun, kovaääniseenkin.

Dokumenttielokuvaohjaaja ja kansalaisaktivisti Stefan Jarl, 63, on yksi niistä, joka ei väistele vastuutaan yhteiskunnallisena toimijana.

”Minulle dokumenttielokuvan tekeminen on yritys muuttaa maailmaa. Uskon kyllä, että elokuva voi tavoittaa ihmisiä. Kysymys kuuluukin, kuinka paljon se muuttaa asioita.”

Jarlin mielestä kriittisyys on yksi dokumenttielokuvan tekemisen tavoitteista. ”Vastustus on minulle osa elokuvantekoa. Elokuvat ovat jonkin asian todistajia. Voisin jopa provokatiivisesti sanoa, ettei minua kiinnosta, onko jokin asia totta vai ei. Tärkeää on, että siitä puhutaan”, konkariohjaaja Jarl sanoo.

Jarlia ei kuitenkaan voi syyttää valheellisuudesta, vaan korkeintaan aikaansa edellä kulkemisesta. Maanviljelyn haittoja kuvaava Naturens hämnd -elokuva (”Luonto kostaa”) valmistui vuonna 1983 ja sai tieteen ja liike-elämän edustajat raivoihinsa.

”Minulle sanottiin suoraan, että elokuvan esittämät faktat ovat pelkkää valhetta. Nyt, 21 vuotta myöhemmin, kaikki elokuvassa väitetty on tieteellisesti todistettu oikeaksi.”

Ongelmia tuottaa lähinnä subjektiivinen lähestymistapa, joka on ominaista Jarlin tyylille. ”Dokumenttielokuvassa ohjaajan subjektiivisuus on tärkeä väline. Elokuvan tekeminen on ihmisenä olemista.”

Göteborgin mellakoita ja niitä puineita oikeusjuttuja kommentoiva Terrorister – en film om dom dömda on Lukas Moodyssonin ja Jarlin yhteinen ohjaus. Yhteistyö alkoi Palestiina-kampanjassa. Adressien kerääminen jatkui luonnollisesti elokuvaprojektina.

”Minä olen dokumenttiohjaaja, hän ohjaa fiktiota. Minä olen vanha ja hän nuori. Silti me kohtasimme.”

Terrorister-elokuvaa seurannut yhteiskunnallinen keskustelu yllätti tekijät. ”Ensi-illan jälkeen laskimme, että yhden viikon aikana kirjoitettiin 100 juttua, joista 98 oli kielteisiä. Lehdet kuvasivat meitä ’aikamme Hitlereiksi’, ’väkivaltaan lietsojiksi’ ja ’ruotsalaisen yhteiskunnan tuhoksi’. Näin reagoivat kaikki vasemmalta oikealle. Ainoastaan nuori yleisö ymmärsi mistä puhuimme.”

Viime vuonna valmistunutta Terrorister-elokuvaa ei ole kansainvälisestä kiinnostuksesta huolimatta voitu esittää ulkomailla kuin erikoistapauksissa.

”Se on tietenkin ollut meille kova pettymys. Yksi elokuvassa esiintynyt nuorimies ei halunnut elokuvan leviävän ulkomaille, koska hän epäili, että hänen motiivinsa tulkittaisiin väärin. Meille oli selvää, ettemme voi toimia yhdenkään haastateltavan toivetta vastaan.”

Stefan Jarl Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Helsingissä 16.11. Jarl johtaa seminaaria & keskustelutilaisuutta. Jarlin elokuvia ohjaajan esitteleminä tauotta aamuyhdeksän & keskiyön välillä. Elokuvamaratonin päätteeksi Terrorister. Vapaa pääsy. www.filmikamari.fi

Susanna Okker

  • 9.9.2009