Lukuaika: 2 minuuttia

voima testaa | veganismin

Veganismi on elämäntapa, jonka mukaan ihmisen tulisi täysin pidättäytyä eläinperäisten tuotteiden käytöstä.

Veganismi on elämäntapa, jonka mukaan ihmisen tulisi täysin pidättäytyä eläinperäisten tuotteiden käytöstä. Mutta onko veganismi luonnotonta? Eikö Luoja luonut ihmisen luomakunnan pääksi, jonka tulee kerätä maan sato hyväkseen?

Tämän kysymyksen jälkeen kannattaa harkita tarkkaan, onko moderni tehotalous luonnollista. Tottahan on, että ihminen on läpi historian käyttänyt eläinkunnan tuotteita selviytyäkseen, mutta teknologian kehittyminen on poistanut monet noista tarpeista. Valtaosa, joidenkin mielestä kaikki, eläinkunnan tuotteet ovat korvattavissa.

Eläinkunnan tuotteet saattavat vaikuttaa myös ekologisesti hieman kyseenalaisilta. Karjatalouden vaikutukset ympäristölle ovat moninaisia, ja jopa 40 prosenttia maailman viljasadosta käytetään karjan rehuna. Länsimaissa tämä osuus on vielä huomattavasti korkeampi, kulutetaanhan täällä eläinperäisiä tuotteita suhteessa enemmän.

Eivätkä vaikutukset rajoitu ainoastaan eläinten syömän rehun häkellyttävään määrään, lehmät rupsuttelevat ilmoille selvästi yli puolet Suomen metaanipäästöistä. Nämähän ovat niitä paljon puhuttuja kasvihuonekaasuja.

Seuraavassa esimerkkejä tuotteista, jotka tulevat tutuiksi vegaanisen elämän myötä.

papuproteiinia ranteeseen

Soijapapu on monipuolinen proteiinin lähde. Soijapapuja voi keittää ja nauttia sellaisenaan, mutta siitä valmistetaan myös monenmoisia ruoka-aineita, myös lyömätön tofu. Tofu on vuosituhansia tunnettu proteiinipaketti Aasiasta.

Soijarouhetta on saatavilla kaikissa lähikaupoissakin vaaleana ja tummana, jota voi käyttää kotikeittiössään tavallisen sikanaudan tavoin. Itse asiassa käyttö on jopa vaivattomampaa kuin lihan käsittely: rouhe turvotetaan ja kypsennetään. Testilaboratoriomme valmistama pastakastike olisi saanut Mamma Italiankin kyyneliin.

Soijapavun käyttö ei kuitenkaan rajoitu tähän, sillä siitä voi taikoa vaikka jäätelöä. Tämä mitä herkullisin, joskaan ei juuri tämän sesongin tuote on vienyt kielen mennessään yhdeltä ja toiselta.

fermentoitua kauraa koneeseen

Kauran mitä moninaisimmat ominaisuudet eivät rajoitu vain puuron aihioon tai leipätaikinaan. Kekseliäitten ruokateknikoiden käsissä muun muassa kotimaiset Yosa-tuotteet on valmistettu fermentoimalla kauraleseet ja täysjyväkaura probioottisilla maitohappo- ja bifidobakteereilla.

Kauraan pohjautuvat juomat, jälkiruokakastikkeet ja jäätelöt ovat vegaanista ruokaa omimmillaan. Juomista löytyy vaikkapa vaihtoehto maidolle ja kerrassaan makoisa kaakaojuoma, jolle oboyt jäävät kuin mummo veneestä.

Moderni ja kiireinen elämäntapamme johtaa usein siihen, että närästystä pukkaa ja vatsahaava tekee tuloaan. Tällöin ei juuri harmita, että nämä kauratuotteet ovat erityisen vatsaystävällisiä.

Säästyvätpä samariinit tuonnemmaksi.

vaatteet, mun aatteet

Yksi jos toinenkin kansalainen on kohottanut äänensä arvostellakseen turkistarhausta, nahkakengissä ja villapaidassa. Nahat ja villat ovat yhtä lailla teollisen tuotannon kohteita kuin liha. Turkiseläimethän käytetään perkauksen jälkeen tulevien turkissukupolvien rehuksi, kun taas nahan ja villantuotantoon osallistuneet pääsevät pitopöytiin notkuviin.

Luonnonmateriaalit ovat selvä valinta vaatetuksen pohjaksi, mutta ei auta myöskään unohtaa modernin teknologian ihmeitä. Tekokuiduista saadaan aikaiseksi jos mitä, eivätkä ne jää ominaisuuksiltaan turkisten taikka taljojen jalkoihin. Ei ole välttämättä hedelmällistä herättää keskustelua tekokuitujen epäekologisuudesta, koska eläinten kasvatuskaan ei onnistu kuormittamatta luontoa energian tuotannolla.

vitamiineista virtaa

Usein veganismin vaarallisuuteen vedotaan vitamiinien puutteen kautta. Tuskin Jalostajan maksalaatikosta ja roiskeläppäpizzoista myöskään saa kaikkia tarpeellisia vitamiineja. Monipuolinen ruokailu on avain onneen tässäkin suhteessa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vegaanista ruokavaliota noudattava tekee viisaasti turvatessaan D-vitamiinin saantinsa pillereillä. Tosin nykysuositusten mukaan kaikkien tulisi ruokavaliosta riippumatta toimia näin.

B12 on vitamiini, jonka lähteenä ovat eläinkunnantuotteet. Koska B12:n puute johtaa anemiaan ja saattaa olla hengenvaarallista, tulisi sen saanti turvata vitamiinivalmisteilla. B12:ta valmistetaan nykyään bakteeriviljelmien avulla, enkä viitsisi ihan heti aloittaa keskustelua bakteerien oikeuksista. Jätetään se ensi kertaan.

Jari Tamminen