tavara | kävelevä metsäkone

Lukuaika: < 1 minuutti

tavara | kävelevä metsäkone

Metsäkonevalmistaja Timberjack kehitti muutamia vuosia sitten tiettävästi maailman ensimmäisen kävelevän metsäkoneen.

Metsäkonevalmistaja Timberjack kehitti muutamia vuosia sitten tiettävästi maailman ensimmäisen kävelevän metsäkoneen. Kävelevä metsäkone ei ole vielä myyntituotannossa, mutta se on saanut muun muassa European Better Environment Awards for Industry -kilpailun palkinnon ympäristöystävällisyydestään.

Valmistajan mukaan koneessa on otettu mallia eläinten liikkumisesta metsässä. Koneessa on normaalien telien sijaan kuusi jalkaa, ja se muistuttaa suurta muurahaista.

Melkoinen termiitti tämä kone onkin. Timberjack kertoo, että kävelevä metsäkone soveltuu ”erityisesti vaativiin olosuhteisiin, kuten jyrkkiin mäkiin tai pehmeään maastoon”. Niinpä myös ne hankalat metsät, kuten rinnemänniköt ja pehmoiset korvet, jotka ennen ovat kenties säästyneet koneellisilta hakkuilta, ovat hyödynnettävissä tehokkaasti.

Kävelevää metsäkonetta pidetään erityisen ympäristöystävällisenä siksi, että koneesta ei jää pysyviä uria metsään. Kuulostaa hyvältä, mutta innovaation hyödyt taitavat jäädä vähäisiksi, kun puut korjataan metsästä kuitenkin raskastekoisella korjuukoneella. Lisäksi suurin osa Suomen yli 200 000 vuosittaisesta uudistushakkuuhehtaarista toteutetaan edelleen avohakkuina, ja näistä valtaosa äestetään, laikutetaan, aurataan tai mätästetään, eli täysi mylläys lienee lopputulos joka tapauksessa.

Timberjackin mukaan kävelevän metsäkoneen ”keskushermostona on älykäs tietokonejärjestelmä – yhdellä minivivulla ohjataan kävelyyn liittyviä toimintoja, kuten kulkusuuntaa, nopeutta, askelten korkeutta ja maavaraa. Timberjack 3000 -mittaus- ja ohjausjärjestelmä valvoo harvesteripään toimintoja”. Voisiko koneen ohjata tunnistamaan suojelunarvoisen metsän tai linnunpesän? Ja tässä tapauksessa jäämään sohvalle?

www.timberjack.fi

Sini Harkki

  • 9.9.2009