Viihdelehtien suosioon ei kannata suhtautua kovin vakavasti.
Viihdelehtien suosioon ei kannata suhtautua kovin vakavasti, arvelee Svenska social- och kommunalhögskolanin journalistiikan professori Ullamaija Kivikuru. ”Vaihtelua trendeissä on ollut aikaisemminkin”, hän perustelee.
Kivikurun mielestä on mielenkiintoista, että aikakauslehtiä lukevat nuoret, kun ne ovat perinteisesti kuuluneet keski-ikäisten lukemistoon. ”Ovatko aikakauslehdet muuttumassa hupimaisemmiksi”, Kivikuru kysyy.
Kivikuru uskoo viihdelehtien suosion johtuvan osittain tarjonnasta. ”Joka viikkohan perustetaan uusi lehti. Englannissa tehty tutkimus osoitti, että naistenlehtien suhteellinen myynti kasvoi, kun tarjolla oli enemmän lehtiä.”
Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Heikki Luostarinen sanoo, että viihdelehdillä on samanlainen koukkuun jäämisen vaikutus kuin tv-sarjoilla.
”Viihdelehtien pitää luoda jatkotarinan muoto, jotta syntyy tarvetta ostaa lehtiä. Ne eivät voi rakentua yhden uutispäivän varaan, vaan ne pyrkivät rakentamaan pitkän kaaren yhdelle aiheelle”, Luostarinen luonnehtii.
Juorulehdet palkitsevat lukijoita julkkisten bongaamisesta. Luostarisen mukaan tällä pyritään sitomaan lukijoita. ”Se on tapa kiinnittyä lehteen. Ihmisistä tulee kokopäiväisiä Oho! -lehden lukijoita, potentiaalisia paparazzeja.”
Heikki Luostarinen arvelee, etteivät ihmiset osta viihdelehtiä pelkästään halusta tietää julkkisten elämästä. ”Ihmiset ostavat sitä, mitä mainostetaan. Kun on tarjontaa ja markkinointia, ihmiset kuluttavat.”
”Ihmiset ovat tiedonhaluisia, uteliaita ja vahingoniloisia. Ihmisiä kiinnostaa tirkistely, mutta he ovat myös myötätuntoisia julkkiksia kohtaan”, sanoo mediapsykologi Anu Mustonen Jyväskylän yliopistosta.
”Oman elämän vertaaminen julkkisten elämään on terapeuttista”, Mustonen linjaa.
Näyttelijät kuuluvat ryhmään, joista viihdelehdet mielellään kirjoittavat. ”Musta se on ihan ok, jos joku haluaa esitellä vaatekaappiaan”, sanoo näyttelijä Matleena Kuusniemi.
Hän ei usko, että viihdelehtien palstoilla uusia hammasproteeseja esittelevistä kollegoista on haittaa näyttelijöiden ammattiryhmälle.
”Uskon ihmisten tajuavan, että juorulehdet ovat viihdettä”, Kuusniemi sanoo. ”Näyttelijät lokeroidaan helposti, mutta juorulehdissä esiintyvät näyttelijät ovat kuitenkin aika marginaalinen ryhmä. Jokainen näyttelijä toivoo saavansa työstään oman alansa sisältä arvostusta, esimerkiksi kollegoiltaan. Julkisuushakuisuus voi olla esteenä ja vaikeuttaa arvostuksen saamista.”
Jos näyttelijä ei anna haastatteluja, hän voi Kuusniemen mukaan helposti leimautua tuotantoyhtiöiden silmissä hankalaksi yhteistyökumppaniksi. ”Elokuvien markkinointiin kuuluu, että näyttelijätkinsanovat jotain.”
Syyskuussa julkaistun Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan Katso! kasvatti lukijakuntaansa 22,9 prosentilla ja Oho! 25 prosentilla. Katso!:lla on viikoittain 360 000 ja Oho!:lla 300 000 lukijaa. Luetuin aikakauslehti on Seitsemän päivää 969 000 lukijallaan.
Viihdelehtiä lukee 29 prosenttia suomalaisista. Lukijoista 43 prosenttia on alle 30-vuotiaita nuoria aikuisia.
Sami Takala