kuka mitä häh?

Lukuaika: < 1 minuutti

kuka mitä häh?

kuka mitä häh?

Tervehdys! Edessä olisi lenkkikenkien osto, kun vanhat jäivät pieneksi. Mutta mitä tehdä kun maailmanparantajasielu ei anna urheilijaruumiin hankkia mitä tahansa lenkkitossuja? Ajatus käytännössä orjatyönä tehdyistä kengistä ei houkuta. Niket, Pumat ynnä muut ovat siis poissuljettu vaihtoehto. Myöskään merkittömät markettikengät eivät saisi omantunnon kolkutusta sammumaan, niiden valmistusoloista kun ei ole takeita eikä laatukaan ole mitään jalkoja hivelevää. Kengät ovat lisäksi sen verran kulutustavaroita, että pitkään kestävä, sopivan kokoinen ja mallinen kirpparilöytökään ei ole todennäköinen. Tietoa lenkkitossuvalmistajien luurankokaapeista löytyy kosolti, mutta missään ei tarjota vaihtoehtoa, tai ainakin ne on piilotettu taitavasti. En voinut olla ajattelematta näissä asioissa valistunutta lehteänne koluttuani nettiä turhaan. Kysynkin nyt, onko koitokseni löytää eettiset lenkkikengät tuhoon tuomittu vai olisiko jossakin olemassa sittenkin työntekijöistään välittävä lenkkarivalmistaja, terveisin Hanna.

Moi Hanna. Ongelman ratkaisu on lähempänä kuin luulitkaan, uusi Karhu Originals -sarja. Tuttu kotimainen urheiluvälinevalmistajahan alkoi valmistaa kopioita vanhoista lenkkarimalleistaan ja valmistus tapahtuu täällä Suomessa. Valtaosa valmistusmateriaaleista tulee myös Suomesta, joitain osia täytyy tosin tuoda Italiasta.

Myöskään vegaanien ei kannata vaipua ikuiseen epätoivoon. Karhun porukka tutkii parhaillaan mahdollisuutta valmistaa joitain malleja täysin eläinkunnan tuotteita käyttämättä. Valoa on siis tunnelin päässä vegaanisten lenkkarien metsästäjille.

Mallisto on varsin laaja ja kenkiä löytyy moniin käyttötarkoituksiin. Koska kengät ovat tarkkoja kopioita alkuperäisistä, ovat ominaisuudet myös samoja. Siis täysiverisiä, jos hieman vanhempia, juoksukenkiäkin löytyy valikoimasta. Mehän kaikki muistamme, että Karhu esitteli ilmatyynytekniikan maailmalle vuonna 1970. Muut jalkinevalmistajat kopioivatkin tämän mainion keksinnön nopeasti omiin jalkineihinsa.

Hinnat näillä kengillä ovat hieman tavallisia markettikenkiä suolaisemmat (n. 100–170 e), mutta tuo on hinta, jonka joutuu maksamaan täysi-ikäisistä työntekijöistä. Myös pienehköt valmistuserät vaikuttavat hintaan, mutta eräthän kasvavat kunhan menekki kasvaa.

Saatavuus on toistaiseksi hieman rajattu, itseänsä kunnioittavat erikois- ja trendiliikkeet ovat näitä tarjonneet ja Stockmannin nuoriso-osastollakin näitä löytyy. Ja näitä on saatavilla myös ulkomailla, joten viidakkorumpu kumisemaan.

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.karhuoriginals.com.

Voima

  • 9.9.2009