omistamalla lisää äänioikeutta?

Lukuaika: < 1 minuutti

omistamalla lisää äänioikeutta?

Kesämökkikauden jälkilaineilla pääministeri Matti Vanhanen nosti esiin ajatuksen kaksoiskuntalaisuudesta.

Kesämökkikauden jälkilaineilla pääministeri Matti Vanhanen nosti esiin ajatuksen kaksoiskuntalaisuudesta. Vanhanen järkeili ääneen, että samalla tavoin kuin EU-kansalainen voi täällä asuessaan äänestää suomalaisen kunnan kunnallisvaaleissa, suomalaisella tulisi olla oikeus äänestää kakkoskuntansa vaaleissa. Vanhasen perustelujen mukaan näin voitaisiin valjastaa mökkiläisten aktiivisuus palvelemaan maakuntien kehittämistä.

Vanhanen teki viisaasti sivuuttamalla, millaisia ongelmia kaksoiskuntalaisuuden käytännön määrittelystä seuraisi. Edellytettäisiinkö toisessa kunnassa esimerkiksi kiinteistöjen omistusta, vai riittäisikö perusteeksi vain alueella harjoitettava säännöllinen ajanvietto tai vaikka ”pysyvän luontoiset perhesuhteet”? Entä jos jollain yrittäjällä on vaikkapa ketju pizzerioita ympäri maata, saisiko hän äänestää kaikissa kunnissa, jossa hänellä on vahva henkilökohtainen taloudellinen sidos?

Demokratian kannalta on tietenkin hyvin outo ajatus antaa osalle kansalaisille mahdollisuus äänestää useammalla äänellä. Samalla koko maan yhteenlasketussa kunnallisvaalien äänipotissa Vanhasen tarkoittama kaksoiskuntalaisuus vahvistaisi käytännössä mitä ilmeisimmin varakkaampien äänestäjien ja samalla porvaripuolueiden asemaa.

Voima

  • 9.9.2009