Lukuaika: 2 minuuttia

propagandan mestaruuskisat

Viime aikoina dokumenttien etujoukkoa ovat edustaneet työt, jotka vakaviakin aiheita käsitellessään ovat keskittyneet paljolti viihdyttämiseen tiedottamisen ohella.

Viime aikoina dokumenttien etujoukkoa ovat edustaneet työt, jotka vakaviakin aiheita käsitellessään ovat keskittyneet paljolti viihdyttämiseen tiedottamisen ohella. Silti joukkoon mahtuu myös vakavampia töitä, joiden tekijät eivät kainostele tarttua uutismedian arastelemiin aiheisiin ja näkökulmiin.

Irakin sotaa edeltävästä ja sitä seuranneesta tiedotuksesta saattaa saada harhaanjohtavan kuvan tapahtumien todellisesta kulusta. Sotilasoperaation ensimmäisiä vaiheita on tiedonkulun hallinta, propaganda. Tämä usein unohtuu tiedotusvälineiltä, jotka kyselemättä siteeraavat armeijan lehdistötiedotteita ja uutisoivat ne faktana. Siinä vaiheessa kun epäjohdonmukaisuudet tulevat esille, keksitään uusia tilalle.

Robert Greenwaldin ohjaama dokumentti Uncovered – The war on Iraq esittelee kollaasin uutiskuvia, joista itse Orwellkin olisi ylpeä. Juuri ennen syyskuun terrori-iskua Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ehti kertoa, ettei Irakista ole mitään vaaraa Yhdysvalloille. Terrori-iskun jälkeen näemme hänet vannomassa Irakin joukkotuhoaseiden nimeen. Kun vielä jälkikäteen kielletään, että koskaan on väitetty mitään joukkotuhoaseita olevankaan, aletaan liikkua tahattoman huumorin alueella.

Keskeisen roolin saavat myös tiedustelupalvelujen entiset ja nykyiset analyytikot sekä muut asiantuntijat, jotka purkavat palasiin sodan oikeutuksena käytetyt argumentit.

Dokumentti Control Room puolestaan seuraa qatarilaisen Al-Jazeera kanavan toimintaa Irakin sotaa valmisteltaessa ja sen kuluessa. Ohjaaja Jehane Noujaim, Amerikan arabi, hahmottelee kuvaa puolueettomuuteen pyrkivästä arabialaisesta uutiskanavasta, jonka monet työntekijät saati katsojat eivät ole tottuneet puolueettomaan tiedonvälitykseen.

Al-Jazeeran toiminta ei silti ole aina tyydyttänyt valtaapitäviä, propagandasyytöksiä satelee joka suunnasta. Arabihallitukset ovat järjestäen pyrkineet estämään kanavan lähetykset sen kritisoitua niiden toimia. Samalla Bushin hallinto väittää Al-Jazeeran olevan Osama bin Ladenin äänitorvi.

Suurimman kohun Control Roomissa kuitenkin aiheutti Yh dysvaltain armeijan tiedotusupseeri luutnantti Josh Rushing. Hän totesi, että televisiosta nähty aseveljien kuolema häiritsi enemmän kuin viattomien siviilien kuolema. Vilpitön kommentti ei sopinut armeijan mediastrategiaan. Vääränlainen avomielisyys yhdistettynä muutamiin elokuvaa seuranneisiin haastatteluihin on ajanut työnantajan ja Rushingin välit niin tulehtuneiksi, että tämä on ilmoittanut eroavansa armeijan palveluksesta pikaisesti.

Control Room ja Uncovered – The War On Iraq Rakkautta & Anarkiaa festivaaleilla 16.–26.9. Helsingissä, www.hiff.fi. Control Room lyhennettynä TV1:ssä 8.9. Median rooli arabimaissa -seminaari 23.9. Kansallismuseon auditoriossa. Paikalla Al-Jazeeran päätoimittaja.

Jari Tamminen