voima puhuu | reikiä matrixiin?

Lukuaika: < 1 minuutti

voima puhuu | reikiä matrixiin?

Median yhtenä avainongelmana voi nähdä myös liioitellun pyrkimyksen objektiivisuuteen.

Keskellä pahinta kiirettä Voiman toimituksessa piipahti demokratia-aktivisti Paul Hilder. Hilderin mielestä poliittiset ideologiat ovat kadottaneet merkityksensä ja siksi mediassa tarvitaan syvällisiä ja omilta näkemyksiltään neutraaleja keskustelun foorumeita.

On helppoa jakaa Hilderin huoli politiikan ja median vieraantuneisuudesta. Silti Voiman vastalääke valtavirtamedian tyhmistävään vaikutukseen on ollut liki päinvastainen.

Median yhtenä avainongelmana voi nähdä myös liioitellun pyrkimyksen objektiivisuuteen. Kun aiheiden valintaan ja käsittelytapaan vaikuttavat kultturiset ja subjektiiviset elementit häivytetään, katoaa myös näkyvistä, kuinka juuri mediakentällä käydään kamppailua siitä, mikä tulkinta asioiden tilasta yleisesti koetaan pätevimmäksi. Sivuttuu sekin, että kukin media omilla valinnoillaan vaikuttaa suoraan ja välillisesti tapahtumien kulkuun.

Tämän vuoksi Voimassa kirjoittajien näkökulmat ovat voineet olla korostetun tulkinnallisia. Samalla lehdellä on ollut puoluepoliittisesti ja taloudellisesti riippumaton, mutta silti yhteiskunnallisesti avoimen osallistuva linja.

Vaikka mediaa hallitseva omistajakapitalistien joukko käy koko ajan pienemmäksi, lienee harvinaista, että sen piiristä ohjattaisi juttu kerrallaan toimitustalojen työtä. Suurempi pulma on, että kilpailun koveneminen asettaa journalistisen työn tuottamiselle ja esille panolle koko ajan ahtaamaksi käyvät reunaehdot.

Kovenevilla mediamarkkinoilla kilpaillaan enemmän informaa tion välittämisen nopeudella ja huomioarvoilla kuin tiedon syvyydellä. Tällä kehityksellä on varmasti ollut vaikutusta siihen tapaan, jolla käsittelemme kaikkea tietoa. Kenties maailmaa enemmän onkin muuttunut maailman hahmottamisen psykologinen ympäristö.

Siksi erityisesti täältä mediamatrixin sisältä käsin kannattaa manifestoida sellaisten mediaformaattien puolesta, joissa on päivittäismediaa enemmän tilaa luovemmille ja monipuolisemmin ymmärrystämme aktivoiville lähestymistavoille.

Voimassa on viime aikoi na intoiltu lehden kehittämisestä jonkinlaisena ”linkkimediana”. Ideana on yrittää kiertää omia formaattirajoituksia seuraamalla entistä uteliaammin, mitä esimerkiksi nousussa olevan dokumenttielokuvan tai vaikka kirjallisuuden mediaympäristöissä tapahtuu.

Tuomas Rantanen, Voima Kustannus Oy

  • 9.9.2009