trendipelleily ei kiinnosta

Lukuaika: 2 minuuttia

trendipelleily ei kiinnosta

Pellen ilmaisu perustuu itseluottamukseen ja omana itsenä olemiseen rosoja myöten.

Parin vuoden tauon jälkeen Pelle Miljoona & Rockers ovat jälleen julkaisseet uutta musiikkia. Albumi Setä Samulin sirkus on tyylillisesti läpileikkaus koko Pellen urasta. Musiikkityyli vaihtuu klezmeristä jatsiin ja aasialaisesta etnosta punkkiin.

”Nykyään bändit eivät tee kuin yhtä juttua. Levyillä ei ole kuin pari hyvää biisiä ja loput on täytettä. That’s it. Rockersin viimeisin kokoonpano on ollut kasassa jo neljä vuotta. Tää on aika notkea ryhmä ja taipuu moneen stailiin.”

Biisit syntyivät parin vuoden jaksossa ja osa niistä on tehty Kaukoidässä. Äänitykset tehtiin kotoisasti kitaristi Puka Oinosen treenikämpällä ja välittömyys kuuluu myös lopputuloksessa. Dylanmaisen yleissoinnin kruunaa Maria Hännisen viulu.

”En seuraa musatrendejä tai kuuntele radioo, vaan duunaan sellaista matskua, mikä tuntuu itsestä hyvältä.” Pellen ilmaisu perustuu itseluottamukseen ja omana itsenä olemiseen rosoja myöten. Pelle on Pelle, vaikka voissa paistaisi.

Vaikka musiikki ei trendejä kumartele, ovat sanoitukset havaintoja tästä päivästä. Nimikappale Setä Samulin sirkus ironisoi George W. Bushia ja Irakin kivikaudelle pommittamista kabareejatsin hengessä.

”Skidit kattoo telkkarista sotaa ja luulee sitä joksikin tietokonepeliksi. Niiden on vaikea tajuta, että ihmisiä kuolee oikeesti. Kyllä mä seuraan, mitä maailmalla tapahtuu ja haluun, että biiseissä on ajankohtaisia teemoja. Pitää olla messagea.”

Kantaaottavuus ei ole muotia. Pelle Miljoonan teksteissä sanotaan oikeasti jotain ja nostetaan esiin teemoja, joista viihdeteollisuus vaikenee. Levyn komeimpiin lauluihin kuuluu folkrock-balladi Isäntä vei tehtaan pois.

”Se sai innoituksensa uutisesta, jossa kemijärveläinen tehtaanomistaja siirsi tuotantonsa Kiinaan ja jengi jäi työttömäksi. Tää kaikki mitä globalisaatio teettää, vaikuttaa ihmisten arkeen. Sen on kyllä huomannut, ettei rahalla oo isänmaata.”

Pelle on laulava nomadi, jonka levottomuus ajaa maailmanympärimatkoille ja keikoille. ”Oon kelannut, missä mun hima on. Perheessäni on evakkotausta. Kotihan jäi tonne rajantakaiseen Karjalaan, ja mä luulen, että se on jättänyt jälkensä muhunkin.”

Toisaalta hän sanoo viihtyvänsä Helsingissä. ”Asun Kalliossa ja siellä on vielä elämää kaduilla. Kun meen Töölöön, niin Töölö on closed, kaikki on neljän seinän sisällä. Emmä tiedä, mitä siellä oikeesti tapahtuu.”

Levyn lisäksi Pelleltä on tulossa itse kirjoitettu elämäkerta. ”Oon just kirjoittanut vikan lauseen ja hyvä niin. En oo tällä hetkellä kauheen kiinnostunut tyypistä nimeltä Pelle Miljoona.”

Menneitten muisteleminen avasi kuitenkin uusia näkökulmia. ”Oon kelannut paljon lapsuuttani, joka oli onnellinen. Meidän perheessä oli kuri ja järjestys. Nyt oon hiffannut, että se on pitänyt mut tolkuissani ainakin tähän päivään asti.”

Tulevaisuus on Pellelle avoin. ”Lokakuuhun asti tehdään keikkoja Rockersin kanssa, sitten ei oo mitään suunnitelmia. Ei mulla ole ennenkään ollut. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin aika kääntää uusi sivu.”

Pelle Miljoona & Rockers: Setä Samulin sirkus. Stupido Records.

Timo Forss

  • 9.9.2009