Lukuaika: < 1 minuutti

isä katosi

Isoisäni isä August Valdemar Johansson oli täyttänyt keväällä 37 vuotta, kun hänet vangittiin ja vietiin Tammisaaren pakkotyöleirille.

Isoisäni isä August Valdemar Johansson oli täyttänyt keväällä 37 vuotta, kun hänet vangittiin ja vietiin Tammisaaren pakkotyöleirille. August Valdemar oli neljän lapsen isä Siuntiosta. Kansalaissodan syttyessä hän työskenteli metsuriporukassa jonkinlaisena esimiehenä.

Minun isoisäni oli kesällä 1918 viiden vanha. Viimeinen asia, minkä hän kuuli isästään, oli kun hänen vanhempi serkkunsa kävi Tammisaaressa viemässä enolleen ruokapaketin ja onnistui vaihtamaan muutaman sanan piikkilanka-aidan läpi. Kirkonkirjoihin merkittiin: ”Kadonnut tuntemattomalla tavalla Tammisaaren vankileirilllä, ehkä mahdollisesti kuollut.”

Tammisaaressa kuoli virallisesti 2 530 ihmistä, kolmasosa leirin vangeista, useimmat nälkään ja sairauksiin. Millään vankileirillä ei kuollut yhtä paljon ihmisiä. Mutta August Valdemar Johanssonia ei löydy Tammisaaren leirillä surmansa saaneiden virallisista tilastoista.

Suomenlinna-museossa on parhaillaan esillä Muisto Viaporista -näyttely, joka kertoo Suomenlinnan synkimmistä vaiheista. Suomenlinnan vankileiri oli vuonna 1918 suurin kaikista punavankien leireistä. Näyttelyssä on nähtävänä rakeisia valokuvasuurennoksia, vankien kirjoittamia kirjeitä ja vitriinissä vangin päivän leipäannos.

Yksi vanki oli kirjannut ylös heinäkuun ruokalistan. Yhtenä päivänä oli kaalia, toisena juurisoppaa (kaksi kauhallista) ja puolikas silli. ”26. päivä kuoli nälkään kaksi miestä, ja kyllä niitä kuolee joka päivä ja sairastuu 10 henkeä päivässä.”

Muisto Viaporista – Suomenlinnan vankileiri 1918–19 -näyttely 30.9. asti Helsingin Suomenlinna-museossa. Avoinna ma–su 10–18. Vangittuja punakaartilaisia Suomenlinnassa kesällä 1918.

Peik Johansson

  • 9.9.2009