PÄÄKIRJOITUS moninaisuuden voima

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS moninaisuuden voima

Joka viikko noin kymmenkunta ihmistä ottaa yhteyttä Voiman toimitukseen ja kysyy, otetaanko lehteen juttuja myös toimituksen ulkopuolelta.

Joka viikko noin kymmenkunta ihmistä ottaa yhteyttä Voiman toimitukseen ja kysyy, otetaanko lehteen juttuja myös toimituksen ulkopuolelta. Kyllä otetaan. Ei tämä lehti muuten syntyisi ja ilmestyisi.

Itse asiassa Voimassa on palkattuna ainoastaan kaksi kokopäiväistä varsinaista toimituksellista työntekijää: AD eli lehden taittaja sekä päätoimittaja eli minä itse. Lisäksi meillä on tällä hetkellä osa-aikainen kuvatoimittaja, kuusi muuta toimiston työntekijää ensisijaisesti markkinointi-, jakelu- ja hallintohommissa sekä neljä työharjoittelijaa.

Koko toimiston väki osallistuu aktiivisesti lehden tekemiseen ja toimittamiseen, mutta käytännössä suurin osa jutuista kuitenkin syntyy toimituksen seinien ulkopuolella. Voimalla on noin 50 vakituista avustajaa, joista osa on välillä hyvinkin tiiviisti mukana lehden toimituksen arjessa. Voiman vajaan viiden vuoden historian aikana lehteä on ollut tekemässä yli 800 ihmistä. Joku heistä on tehnyt kerran yhden jutun, toinen tarjoaa uusia juttuja säännöllisesti.

Tämä laaja avustajaverkosto on varmasti yksi Voima-lehden tärkeimmistä voimavaroista. Eikä kyse ole pelkästään leipätyökseen juttuja kauppaavista rutinoituneista freelancetoimittajista, vaan yleensä ihan tavallisista ajattelevista ihmisistä, jotka ovat tärkeäksi kokemastaan syystä päättäneet tarttua kynään, tai näppäimistöönsä.

Voiman kesäkuun numerossa ei ole sivun 8 ”vastamainoksen” ohella ainuttakaan toimituksen itsensä ideoimaa juttua. Vakiopalstoista mukana ovat tällä kertaa vain kolumnit, sarjakuvat ja ruokapalsta. Melkein kaikki muut lehden jutut ovat meille pyytämättä ja oma-aloitteisesti tarjottuja ja toimituksessa hyviksi todettuja. Jotkut jutuista ovat Voiman vakituisten avustajien käsialaa, jotkut toiset minulle ennestään tuntemattomien kirjoittajien tekemiä.

Minusta tämä keskustelufoorumina ja moninaisten tyylien ja näkökulmien äänenkannattajana toimiminen onkin yksi Voiman keskeisimmistä tehtävistä ja olemassaolon syistä. Mihin toiseen valtakunnalliseen ja laajalevikkiseen lehteen tämän päivän Suomessa voi halutessaan marssia ovesta sisään että päivää, mulla olis tällainen juttu tarjolla?

Peik Johansson

  • 9.9.2009