tia skeittaa tosissaan

Lukuaika: 3 minuuttia

tia skeittaa tosissaan

”Ole oma itsesi. Älä välitä mitä muut sanoo”, Tia Myreen neuvoo nuoria tyttöjä, jotka ovat aloittamassa skeittaamista.

19-vuotias Tia Myreen on helsinkiläinen ravintolatyöntekijä sekä lukiolainen, mutta ei hippi, vegetaristi, anarkisti eikä rokkari. Hän ei tahdo kuulua mihinkään ryhmään eikä leimautua, vaan olla oma itsensä. Silti hänet leimataan helposti. Hän kun on skeitannut 15-vuotiaasta asti.

”Yläasteella se oli tiukkaa, mihin skaalaan kuulut. On muutenkin hyvä juttu, jos ihminen tiedostaa identiteettinsä. Vähän vanhetessa kuitenkin tajuaa, et tä kaikki muuttuu, eikä mikään ole niin mustavalkoista.”

Varsinaisen kipinän ja temput Tia sanoo oppineensa ensin videopelistä. Tony Hawkin Pro Skateboardingia hän pelasi joskus viikkotolkulla, ennen kuin sitten osti ensimmäisen lautansa.

Tia oli Kanadassa vaihto-oppilaana vuosina 2000–2001, jolloin hän oli 17-vuotias. Sinne mentiin lauta kainalossa, ja kaikki vapaa-aika meni kavereiden kanssa rampeilla tai skeittivideoita katsoen. 23-vuotias Elissa Steamer, amerikkalainen naiskonkari, on pysynyt idolina siitä lähtien. Tia haaveilee joskus näkevänsä Elissan ja Bam Margeran vetämistä livenä.

”Pienenä haaveilin aina moposta. Sellaista en kuitenkaan saanut, mutta lumilaudan sain kuitenkin 13-vuotiaana. Kanadassa tuli ajeltua lumikelkalla ja mönkijällä. Rullaluistellut olen myös. Se on se vauhdin tunne ja siitä syntyvä vapaus, joka on kiinnostanut aina. Nykyään omistan myös auton, mutta eniten tulee liikuttua julkisilla kulkuneuvoilla tai skedellä. Se on ekologista, mutta laudalla ei voi sentään lähteä ihan Tampereelle asti”, Tia nauraa.

Millaisia aatteita ja vaikutteita skeittityttö Tia sitten tunnustaa?

”Ystävät ja perhe on mulle todella tärkeitä. Se on se mun aate. Perheen tuki tässä harrastuksessa on ollut ehdoton. Kyllähän ne ensin kyseli, että ootsä joku poika vai, mutta sitten aika nopeasti ne ymmärsi, että olen tosissani”, Tia sanoo.

”Musiikki on toinen elintärkeä asia. Nirvanan Kurt Cobain nyt on semmoinen legendaarinen hahmo, joka on vaikuttanut elämään paljon. Tunnit-leffa opetti mulle aikoinaan paljon ihmisarvoista, ja Forrest Gumpin oon katsonut ainakin kymmenen kertaa.”

Entä kohtalotoverit? Minkä verran Tialla on tyttöystäviä harrastuksen piirissä?

”Kaksi todella hyvää ystävää on ja sitten seitsemän kaveria. Kaikki ovat kyllä minua nuorempia. Sunnuntaiaamuisin Kontulan skeittihallissa on pelkästään tyttöjen vuoro kello 10–12. Kymmenkunta tyttöä siellä käy vetämässä”, Tia kertoo.

Miten miehet suhtautuvat Tiaan puistoissa ja kaduilla? Joutuuko ennakkoluulojen kanssa kamppailemaan?

”Nuoret pojat on usein vähän että mitä sä täällä teet. Vanhemmat taas tsekkaa, että cool ja seuraa temppuja ihan silmä kovana. Nuorempana joutui useastikin kuuntelemaan kaikenlaisia kommentteja, mutta koko ajan tää on helpottunut”, Tia nauraa.

Tasapainoinenkin nuori neito ruhjoo itseään ihan siinä missä muutkin.

”Ranne on mennyt, isovarvas ja peukalo murtuneet ja polvi venähtänyt pari kertaa. Sen lisäksi tietysti lukuisia mustelmia ja pienempiä ruhjeita, mutta se kuuluu asiaan. Ylös vaan ja uudestaan. Ilman toistoa ei opi. Nykyään osaan joku 5–7 temppua. Flippejä, slidea, ollie…”

”Hyvät kengät on tärkeät. Muuten vaatteilla ei enää ole niin väliä. Ostan ennemmin halpakaupasta viis paitaa samalla hinnalla, kuin yhden merkkipaidan. Teininä oli tietysti oltava merkkejä.”

Suomessa tytöt eivät toistaiseksi ole päässeet kilpailemaan, mutta ulkomailla skaboja järjestetään jo. Aikooko Tia ottaa osaa jonain päivänä?

”En ole päättänyt vielä. Tavoitteet on tietysti kivoja, ja niitä on hyvä olla olemassa. En silti kuitenkaan lähtisi kisaamaan voittaakseni. Se hengailu siinä on tärkeää, ja oishan se mukava tavata uusia tyyppejä. Viime aikoina on lähinnä ollut puhetta, että liittyisin kavereiden tyttöbändiin rumpaliksi, kun siitä vapautui just paikka. Olen soitellut muutaman vuoden, ja laulujen sanojakin on tullut kirjoiteltua.”

Mitä tahtoisit sanoa nuorille tytöille, jotka ovat aloittamassa skeittaamista?

”Ole oma itsesi, tee mitä haluat, älä välitä mitä muut sanoo tai ajattelee. Aluksi tuntuu varmasti olo ulkopuoliselta, mutta myöhemmin se ei enää tunnu missään. Pelko pois!”

mainos

Kun nuo sinun urheiluharrastuksesi ovat aika extremejä kaikki, niin mikä olisi extremeintä mitä tahtoisit tehdä?

”Jaa… enpä tiedä. Rastat mulla oli, leikkasin ne pois, ja nyt ajattelin taas kasvattaa uudelleen. Benjihyppyä en taitaisi viitsiä lähteä tekemään… Että en nyt sitten oikein tiedä mitään muuta extremeä”, Tia hymyilee.

”Ei musta mitään yhteiskunnan vihollista saa eikä tule, vaikka pussikaljatyttö olenkin. Tyhmäähän se on laittaa viis euroa tuoppiin”, sanoo Tia.

ProSkate-skeittitapahtuma 4.–6.6. Helsingin jäähallissa. Mukana parikymmentä ammattilaista ulkomailta & kotimaan parhaat. www.proskate.com</a>

Taru Kivelä

  • 9.9.2009