pelottavat presidentinvaalit

Lukuaika: < 1 minuutti

pelottavat presidentinvaalit

Serbian presidentinvaalien ennakkosuosikki Tomislav Nikolic kerää ääniä vastustamalla kiivaasti sotarikosoikeudenkäyntejä.

Radio Boomin toimituksessa Pozarevacissa, Slobodan Milosevicin synnyinkaupungissa, pelätään Serbian presidentinvaaleja. Vajaa 60 kilometriä Belgradista itään sijaitsevassa kaupungissa on viime kesästä asti valtaa pitänyt Milosevicin johtama sosialistipuolue SPS, joka on tehnyt riippumattomien tiedotusvälineiden asemasta tukalan.

Kesäkuussa pidettävien presidentinvaalien ennakkosuosikki on äärikansallisen Serbian radikaalipuolueen SRS:n Tomislav Nikolic, joka ei mielipiteiltään ole kovinkaan kaukana Milosevicista. Nikolicin voitto saattaisi olla Radio Boomin ja monen muun kriittisen serbialaisen tiedotusvälineen loppu.

Radio Boomissa muistetaan hyvin äärikansallisen hallinnon aika. Viranomaiset sulkivat kanavan Milosevicin aikana neljä kertaa, yhteensä noin puolentoista vuoden ajaksi. ”Syynä oli se, että vastustimme Milosevicia ja taistelimme uudistusten puolesta”, kertoo radiokanavan päätoimittaja Milorad Tadic.

Slobodan Milosevicin ollessa vallassa hänen poikansa Marko kätyreineen oli tuttu vieras Boomin toimituksessa. ”Marko Milosevic uhkasi hirttää koko porukkamme antenniin, ja salainen poliisi uhkaili meitä kaduilla ja kahviloissa.”

Milosevicin diktatuurin kaaduttua maan korkein johto uusittiin, mutta monet paikallisviranomaiset saivat pitää työpaikkansa. SPS-puolueen päästyä Pozarevacissa takaisin valtaan Radio Boomin vainoaminen on taas jatkunut, vaikka enää ei toimittajien ole tarvinnut pelätä turvallisuutensa puolesta.

”Me emme ole vieläkään saaneet radiotoimintalisenssiä, joten viranomaiset voivat lopettaa lähetyksemme koska tahansa. Ilman lisenssiä emme myöskään voi hankkia uutta laitteistoa”, kertoo Boomin ohjelmapäällikkö Radoslavka Despotovic.

Viranomaiset käyttävät nykyään myös hienovaraisempia tapoja tiedotusvälineiden vaientamiseksi. Despotovicin mukaan viranomaiset levittävät kanavasta valheellista tietoa maksettujen lausuntojen avulla ja vaikeuttavat mainostulojen hankkimista. ”Varmasti he tekisivät enemmänkin, jos heillä vain olisi valtaa.”

Despotovic uskoo, että nationalistien pääsy valtaan johtuu alhaisesta äänestysaktiivisuudesta. Esimerkiksi Pozarevacin paikallisvaaleissa SPS sai 60 prosenttia äänistä, mutta äänestysprosentti oli vain 20. SPS:ää kannatti todellisuudessa siis vain 12 prosenttia kaupungin äänioikeutetuista.

”Äänestämättömyys johtuu siitä, että vanhukset ovat pettyneitä kaikkiin ja nuoria ei kiinnosta”, sanoo ohjelmapäällikkö Radoslavka Despotovic.

Jussi Lankinen

  • 9.9.2009