pinnalla | naisen paikka

Lukuaika: 2 minuuttia

pinnalla | naisen paikka

Kesäkuu ja ensimmäinen koko kuun palkallinen kesälomani. Odotan innolla rentoutumista, festareita ja tietenkin juhannusta.

Kesäkuu ja ensimmäinen koko kuun palkallinen kesälomani. Odotan innolla rentoutumista, festareita ja tietenkin juhannusta.

On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät kaikki odota juhannusta samalla innokkuudella. Sillä siellä missä on viinaa, on usein myös väkivaltaa. Monet naiset joutuvat hakeutumaan turvakoteihin. Niihin on suurina juhlapäivinä tungosta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kampanjoikin tällä hetkellä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Maailmanlaajuisella kampanjallaan Amnesty haluaa korostaa valtioiden, yhteisöjen ja yksittäisten ihmisten velvollisuutta ryhtyä toimiin naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Amnestyn kampanja on minusta aivan loistava, mutta samalla niin kovin turhauttava. Onhan paljon helpompaa vastustaa vaikkapa uuden ydinvoimalan rakentamista, kun on tieto siitä, mihin valitukset voi osoittaa. Tässä kampanjassa sellaista tahoa ei ole, vaan pitäisi pystyä hitaasti juurruttamaan uusia arvoja suomalaisiin naisiin ja miehiin.

Onneksi meillä Suomessa asiat ovat siltä osin hyvässä kunnossa, että apua löytyy niin väkivallan uhreille kuin tekijöillekin, kun sitä vain etsii. Järjestöjä löytyy melkein kaikkiin tarpeisiin. Eri asia onkin sitten se, että missä vaiheessa apua lähdetään etsimään.

Amnestyn kampanjan tapaan monet suomalaiset naisjärjestöt ovat ajaneet samoja asioita jo pitkään. Tavoitteena on myös saavuttaa tasa-arvo naisten ja miesten välille. Naisjärjestöt yhteistyössä julistavatkin nettisivuillaan, että muistakaa äänestää eurovaaleissa naista.

Henkilökohtaisesti en ole mikään äärifeministi, joka ajaa päänsä kaljuksi ja kasvattaa kainalokarvat. Uskon toki tasa-arvoon, mutta en minä nyt naista äänestä, mikäli hyvää naispuolista ehdokasta ei löydy.

Ajatellaanpa esimerkiksi Riitta Väisästä. Ajankohtaisessa Kakkosessa hän lupasi äänestää hyvien asioiden puolesta ja sellaisia asioita vastaan, jotka ovat Suomelle huonoja. Mielipiteitä on kuitenkin monia, ja siksi onkin hieman vaikea ymmärtää, mitä Riitta mahtaa todella tarkoittaa. Valitettavasti hän ei sitten viitsinyt antaa mitään tuon tarkempaa selvitystä asiaan. Siihen menisi kuulemma ikuisuus. Mutta eikö se ole juuri tarkoitus, omien mielipiteiden esiintuominen?

Mitä taas tulee julkkiksiin ja heidän julkiseen vaikuttamiseen, luin juuri Kata Kärkkäisen kirjan Tulikärpäsiä. Kata kertoo kirjassaan elämänsä käänteistä ja kolhuista, jotka ajoivat hänet lähes viisi vuotta kestävään psykoterapiajaksoon.

Täytyy myöntää, että olin kirjasta positiivisesti yllättynyt. Kyseessähän on ihminen, josta mieleen ovat jääneet lähinnä alastonkuvat, järkyttävät laulajantaidot sekä täysin höpöhöpösarjan Samppanjaa ja vaahtokarkkeja käsikirjoittaminen.

Tällä kertaa Kata antoi itsestään ajattelevan, aikuisen naisen kuvan. Eihän kirja nyt kovin maatamullistava ja paljastava ollut, mutta toisaalta sekin on positiivinen asia. Kata nimittäin pyrkii kirjassaan suojelemaan omaa ja läheistensä yksityisyyttä eikä sorru kertomaan elämäänsä vaikuttaneista henkilöistä törkyjuoruja, joita taatusti olisi löytynyt. Hän keskittyy kirjassaan kertomaan omista ajatuksistaan, jotka tosin rönsyilevät niin pahasti, että punaisen langan löytäminen on välillä mahdotonta. Tämän rönsyilyn hän toki myöntää kirjassa itsekin.

On ollut hienoa kasvaa aikakaudella, jolloin naisilla täällä Suomessa on ollut mahdollisuus tehdä melkein mitä vain ilman sen suurempia vastalauseita. Kolmikymppisten ei tarvitse enää toimia esikuvina, vaan heillekin on jo niitä tarjolla.

Nyt meille on esimerkiksi valittu ensimmäiseksi Suomen Robinsoniksi nainen, vielä keski-ikäinen sellainen. Juuri keski-ikäisten naistenhan sanotaan yleensä olevan yhteiskunnassa aliarvostettuja…

Tosin taas tämän vuoden Suuressa seikkailussa toinen kapteeneista valitsi naisia joukkueeseensa hyvän kokkaustaidon tai äitihahmon perusteilla.

Työsarkaa on siis vielä jäljellä.

Kata Kärkkäinen: Tulikärpäsiä. Tammi. Eurovaalit pidetään 13. kesäkuuta. Riitta Väisäsen vaalisivut löytyvät osoitteesta www.riittavaisanen.net .

Lisätietoa Amnestyn Joku raja! -kampanjasta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan nettisivuilla www.amnesty.fi/jokuraja .

Milla Rinne

  • 9.9.2009