taju kankaalla

Lukuaika: 2 minuuttia

taju kankaalla

Hyvinkään taidemuseossa avautuu kesäkuussa uraauurtava näyttely sellaisiin mielen syövereihin, joihin aikaisemmin ei ole juuri uskallettu katsoa.

Hyvinkään taidemuseossa avautuu kesäkuussa uraauurtava näyttely sellaisiin mielen syövereihin, joihin aikaisemmin ei ole juuri uskallettu katsoa. Kyseessä ovat kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden tekemät teokset. Kiasmassa jo toissa syksynä esillä olleet Lieksan Kirsikodin riemastuttavat teokset saavat nyt seurakseen eri puolilta Suomea vastaavia, muun muassa Kaarisilta-yhdistyksen Ersta-projektissa syntyneitä töitä.

Vihdoinkin yleisölle näytetään myös Nikkilän mielisairaalan kuuluisia kokoelmia, joiden pitäisi olla pysyvästi esillä jossain. ”Nikkilän prinsessan” käsinkirjotut vaatteet ja muiden potilaiden nerokkaat maalaukset ja esineteokset, kuten ”Ilmaviulu” ja ”Rotanloukku”, ovat klassikoita.

Art Brut on ranskalaisen avantgardistin Jean Dubuffet’n jo 50-luvulla kehittämä termi mieleltään poikkeavien outsidereiden eli ”ulkopuolisten” taiteesta. Sveitsin Lausannessa on suuri museo ja Wienin lähettyvillä Taiteilijoiden talo Gugging, jossa potilaat luovat vapaasti taidetta ja jotkut heistä ovat maailmankuuluja brutisteja. Heidän teoksiaan esitellään ympäri maailmaa alan näyttelyissä. Tällaista traditiota ei meillä ole lainkaan syntynyt. Mitä outsidereitä olemmekaan menettäneet!

Mutta tilanne on muuttumassa. ITE-projekti laajenee nyt Mieleen. Halikon viimekesäiseen ITE-näyttelyyn Högalidin kuntoutuskodista Kemiöstä löydetty Petri Martikainen on mukana Hyvinkään taidemuseon Taju-näyttelyssä. Hän on skitsofreenikko, joka on saanut avohoitolassa mahdollisuuden taiteen luomiseen.

Petri on tehnyt liiterijätteistä kaikkien maailman uskontojen yhteisiä ikoneja ja kaappeja. Jeesus, Buddha, Osiris, Tao, Allah, Shiva ja Väinämöinen tulevat ulos kaapeistaan ilman häpeää, palvontaa ja tappelua iloisissa väreissään.

Petri ei usko mihinkään uskontoon erityisesti, vaan uskonto on hänen mukaansa paras ajattelumuoto, joka vie suoraan mielen ytimeen. Hän tekee myös musiikkia hoitolan Sunrise-bändin kanssa, jolta on juuri tullut oma levy.

Näkemyksensä hän on kirjoittanut omassa ”etistologiassaan”, missä yhtyy estetiikka, etiikka, pedagogiikka ja uusi oppi valtiosta.

Outsider-Petri näyttää avoimesti tien ”insideriksi”. Pirstaloitunutta maailmaa ei näe kokonaisena muu kuin ”jakomielitautinen”.

Taju 2004 – sivusta katsoen, kehitysvammaisten & mielenterveyspotilaiden taidetta 11.6.–15.8. Hyvinkään taidemuseossa & Promenadigalleriassa. Hyvinkään taidemuseo, Hämeenkatu 3 D, avoinna ti–pe 11–19, la–su 11–17. Promenadigalleria, Vaiveronkatu 10, avoinna ti–pe, su 13–18, la 12–15.

Erkki Pirtola

  • 9.9.2009