rullaverhot

Lukuaika: 2 minuuttia

rullaverhot

”Mitä sanotte, jos teemme teille tarjouksen, josta ette voi kieltäytyä? Panemme hinnat niin alas, että järkytytte, ja vaadimme ainoastaan, että suostutte pystyttämään pienen kyltin etupihallenne mainostarkoituksessa.”

”Ring…ring…”

”Hellou?”

”Onko rouva Kiinane puhelimessa?”

”Rouva Keinänen, kyllä on.”

”Rouva Kiinane, soitan Just Shutters -yhtiöstä. Nimeni on Mick. Kuten olette varmasti huomannut televisiosta, olemme vähentäneet tv-mainontaamme rajusti, ja näin etukäteen säästämällämme summalla haluamme palkita asiakkaamme. Teemme juuri teidän alueellanne tarjouksia rullaverhoista. Muistaakseni soitin teille 18 kuukautta sitten ja kerroitte, että ilta-aurinkoon päin olevat ikkunanne tarvitsevat uudet rullaverhot ulkopuolelle. Olenko oikeassa?”

”Kyllä mutta…”

”Ja teidän ikkunanne ovat myös hyvin näkyvästi tielle päin, joten tarvitsette verhoja myös näkösuojaksi, yksityisyyden varjelemiseksi, eikö totta?”

”Kyllä mutta…”

”Mitä sanotte, jos teemme teille tarjouksen, josta ette voi kieltäytyä? Panemme hinnat niin alas, että järkytytte, ja vaadimme ainoastaan, että suostutte pystyttämään pienen kyltin etupihallenne mainostarkoituksessa. Kyse on hyvin lyhyestä ajasta. Voin vihjata, että puhumme nyt useiden kymmenien prosenttien alennuksesta. Esittelijä antaa sitten tarkemman arvion.”

”Kuulkaa…”

”Tämä tarjous ei toistu. Lähetän tuote-esittelijän kotiinne teille sopivana ajankohtana. Kiinnostaako?”

”Mick!”

”…niin?”

”Mieheni ei tule olemaan paikalla!”

”Anteeksi?”

”Minun mieheni ei tule olemaan paikalla, kun esittelijä tulee esittelemään verhoja!”

”…tämä tarjouksemme on voimassa vain…”

”Nyt on asia niin, että olen asunut tässä talossa seitsemän vuotta. Kun ostin talon, halusin vaihtaa 20 vuotta vanhat rullaverhot uusiin. Soitin useisiin rullaverhofirmoihin, mutta yksikään edustaja ei suostunut tulemaan paikalle, ellei mieheni ole paikalla, kun esittelijä tulee. Mieheni käy töissä päivisin. Ei hänellä ole aikaa juosta keskellä päivää kotona miettimässä verhojen väriä.”

”Rouva Kiinane, yritän vain tehdä tarjouksen, josta ette voi kielt-…”

mainos

”Mick! Kaikkien näiden vuosien aikana tänne on soittanut useiden eri rullaverhofirmojen edustajia. Jotkut ovat jopa luvanneet puhelimessa, että mieheni ei tarvitse olla paikalla, kun rullaverhoesittelijä tulee. Mutta kun esittelijä on soittanut etukäteen varmistaakseen kellonajan, hän on samalla kysynyt, aikooko aviomieheni olla paikalla, ja kun sanon ei, hän sanoo, että valitettavasti ei voikaan tulla. Minulle on sanottu, että tämä on kaikkien rullaverhofirmojen sisäinen sääntö. Olen nimittäin puhunut tästä asiasta off the record useiden eri edustajien kanssa. Eräs edustaja väitti, että molempien aviopuolisoiden päätös tarvitaan, koska niin usein on tapahtunut, että mies ei pidäkään vaimon valitsemista verhoista ja tilaus peruuntuu. Minä olen ihmetellyt, että kuka tässä maassa oikein verhon värin määrää. Verhon värin! Että ellei Just Shutters pysty lähettämään edustajaa, joka ei vaadi mieheni läsnäoloa, ei tänne tarvitse tulla kenenkään!”

”Rouva…”

”Minusta on alkanut näyttää siltä, etten saa koskaan uusia rullaverhoja. Joko muutan asuntoa, johonkin taloon, jossa on jo uudet rullaverhot, että pääsen tästä piinasta, tai sitten vaihdan maata. Palaan kotimaahani, jossa on mahdollista tilata rullaverhot ilman aviomiehen suostumusta.”

”Rouva Kiinane, haluan vain tietää, kiinnostaako ainutlaatuinen tarjouksemme teitä?”

”Kyllä, enhän muuta ole halunnutkaan tässä maassa niin kovasti kuin uusia rullaverhoja! Niistä on tullut minulle pakkomielle!”

”No siinä tapauksessa…”

”Mutta ymmärräthän Mick, ettei mieheni ole täällä paikalla?”

”…aah, olette siis…”

”Ei, en ole eronnut. Minulla on mies ja perhe. Olen onnellisesti naimisissa. Erittäin onnellisesti, sen voin tunnustaa, jos se tieto tähän rullaverhoasiaan auttaa. mutta ostan rullaverhot ainoastaan siltä firmalta, joka suostuu myymään ne minulle ilman mieheni läsnäoloa. Tämä on periaatekysymys. Tällaista firmaa ei Australiassa vielä ole. Minkälainen on sinun firmasi, Mick?”

”Kysyn vielä kerran, kiinnostaako tarjouksemme? Lähetänkö esittelijän?”

”Kyllä, lähetä esittelijä, mutta tiedota hänelle jo etukäteen, että mieheni ei tule olemaan paikalla.”

”Sopiiko lauantaina päivällä?”

”Ei sovi. Mieheni on silloin kotona. Haluan esittelijän tänne maanantaina kello 11. Aamupäivällä.”

”Oukei. Tehdään näin. Hyvää päivänjatkoa, rouva Kiinane.”

”Hah hah, tiedän kuinka tässä käy. En saa vieläkään verhojani. Kyllä tämä on surkuhupaisaa. Pahimmanlaatuista sovinismia. Mick?”

”Kuulemiin.”

Kirjoittaja on Brisbanessa Australiassa asuva valokuvaaja & toimittaja.

Kirsi Reinikka

  • 9.9.2009