rahan voima | elämä halpenee

Lukuaika: < 1 minuutti

rahan voima | elämä halpenee

Alkoholiveron alennus oli niin raju, että se oli laskenut Suomen kuluttajahintaindeksiä.

Huhtikuussa tuli epätavallisia uutisia: inflaatio oli pysähtynyt! Alkoholiveron alennus oli niin raju, että se oli laskenut Suomen kuluttajahintaindeksiä.

Ensi vuoden alussa on tulossa toinen superale, joka tuntuu mukavasti myös tätä lehteä lukevien opiskelijoiden ja muiden köyhien suomalaisten kukkarossa. The Economist -lehti (6.3.2004) arvioi, että länsimaiset kuluttajat saavat vaatteensa ensi vuonna noin 15 prosenttia halvemmalla kuin nykyään.

Syynä on Kiinan WTO-jäsenyys. Kun Kiina liittyi Maailman kauppajärjestöön WTO:hon, sovittiin, että sille määrätyt lukuisat tekstiili- ja vaatetuontikiintiöt poistuvat vuoden 2005 alussa. Kiintiöiden poistuminen lisää hintapaineita muissakin halpamaissa.

Elämä on niissä aika halpaa jo nyt. Economistin mukaan bangladeshilaisen ompelijan minimipalkka on 18,53 dollaria. Sillähän ei saa Los Angelesin Starbucks-kahvilassa kuin puoli tusinaa café lattea, lehti kauhistelee.

Pikaisen laskutoimituksen jälkeen elämä on Suomessa sittenkin kalliimpaa, sillä näinä vahvan euron aikoina tuo bangladeshilaisen minimipalkka on vain noin 15,5 euroa. Sillä saa Sörnäisten metroaseman kulmilla olevasta Cafe Primosta vain viisi lattea.

Edullista Koskenkorvaa on siinä mielessä turvallista juoda, että se on sentään valmistettu Suomessa. Halvat muotivaatteet voivat sen sijaan tulla mistä vain.

Economistin jutun mukaan tunnetut maailmanbrändit kuten GAP ovat viime vuosina tehostaneet alihankkijatehtaidensa tarkistuksia ja hankkiutuneet eroon sadoista tehtaista, jotka eivät täytä niiden työolostandardeja.

Mutta toimintaansa nämä brändien poispotkimat tehtaat eivät suinkaan ole lopettaneet. Päinvastoin, ne ovat laskeneet hintoja ja hankkineet asiakkaikseen pienempiä länsimaisia yrityksiä ja kauppaketjuja, lehti korostaa.

Suomalaiset kauppaketjut sopivat mainiosti näiden pahnanpohjimmaisten hikipajojen markkinointiponnistusten kohteiksi: eihän pienillä suomalaisilla ole resursseja tarkistaa tehdasoloja toisella puolella maailmaa. Ja elämä halpenee entisestään.

Elina Grundström, elina.grundstrom@kolumbus.fi

  • 9.9.2009