Lukuaika: 2 minuuttia

vaarallinen kyltti

Vartija sanoi soittaneensa esimiehilleen ja saaneensa tiukat ohjeet asian johdosta. Mies ja kyltti on poistettava!

Perjantaiaamu toi suuren surun maahamme järkyttävän liikenneonnettomuuden myötä. Samalla tuli ikään kuin ymmärrettävämmäksi myös se suru, joka on ollut tv-ruudun välityksellä silmiemme edessä jo yli vuoden ajan – Irakin loppumaton sota.

Näissä tunnoissa otin aamulla kaupungille lähtiessäni mukaani pienehkön kyltin, johon oli kirjoitettu: ”Huomenna 20.3. sotaa vastaan Rautatientorilla kello 15.”

Odottelin kylttini kanssa pysäkillä bussia numero 55, ja siinä vartoessa kolmen rouvan kanssa sukeutui keskustelu sodista yleensäkin ja erityisesti omaa maatamme viimeksi kohdanneesta. Oma isäni kuoli sodassa, ja äitini joutui lähtemään kaksi kertaa Karjalasta evakkoon. Rouvat ymmärsivät rauhantyön tärkeyden ja toivottelivat onnea lauantain rauhankulkueeseen. Itse he olivat menossa Hietaniemeen viemään tervehdystä jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin haudalle.

Paluumatkalla Kampin metroaseman liukuportailla vantterantuntuinen käsi kävi kiinni olkapäähäni. ”Tuo teidän kantamanne juliste on revittävä!” virkapukuinen mieshenkilö sanoi tiukkaan äänensävyyn. En ollut aluksi uskoa korviani, joten kysyin häneltä, tarkoittiko hän todella minua ja sodanvastaista kylttiäni. Vartija sanoi soittaneensa esimiehilleen ja saaneensa tiukat ohjeet asian johdosta. Mies ja kyltti on poistettava!

Ihmeteltyäni, eikö metron vartijalla ollut todellakaan mitään tähdellisempää tekemistä, tämä kertoi suorastaan kantaneensa alkoholisteja alatasanteelta ylös koko aamupäivän ajan. Nyt oli tullut välipää hommissa, ja siitä johtuen oli puuttumiskynnys alhaisempi.

Hyvin asiallisessa keskustelussamme selvisi, että vartija oli saanut paljon kiitosta esimiehiltään ja armeijakin oli tullut käytyä kahteen kertaan, kun hän oli vanhemmalla iällä saanut lisäksi sotilaspoliisikoulutuksen.

Päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että vartija peitti kylttini roskalaatikosta löydetyllä ilmaisjakelulehdellä, jonka hän solmi varoitusteipillä kauniisti kyltin ympäri. Pääsin sitten jatkamaan matkaani, johon matkalippuni minut oikeutti.

Metron penkillä istuessani hämmästelimme kanssamatkustajien kanssa kylttini vaarallisuutta. Kuiskaten kerroin heille, mitä vartijan peittämässä kyltissä oikein luki. Eivät suinkaan pelästyneinä poistuneet vaunusta.

Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan sihteeri. Pysäyttäkää sota -verkosto järjestää 15.5. valtakunnallisen sodan & miehityksen vastaisen kampanjapäivän. Helsingissä infoteltta Kolmen sepän aukiolla, Hakaniementorilla & Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla. Tapahtumat muualla maassa löytyvät nettisivuita www.pysayttakaasota.net.

Toivo Koivisto

  • 9.9.2009