voima puhuu | miten voin vaikuttaa?

Lukuaika: < 1 minuutti

voima puhuu | miten voin vaikuttaa?

voima puhuu | miten voin vaikuttaa?

Irakin sota, Palestiinan miehitys ja monet muut maailmanrauhaa estävät vääryydet. Lista maailmassa vallitsevista epäkohdista tuntuu pitkältä. Saavatko tämänkaltaiset asiat välillä uskomaan, ettei mitään ole tehtävissä? Tuntuuko siltä, ettei yksittäinen ihminen voi juuri vaikuttaa maailmanmenoon?

On totta, että asioihin on yksin hankala vaikuttaa. Kuitenkin, jos jokainen meistä ajattelisi olevansa vain yksi pisara valtameressä eikä uskoisi voivansa vaikuttaa, olisivat monet merkittävät muutokset maailmassa jääneet tapahtumatta. Ympäristömme tila olisi huonompi, Etelä-Afrikassa olisi edelleen apartheidhallitus, Berliinin muuri olisi yhä pystyssä…

Erilaiset kansainväliset, alueelliset ja paikalliset toimintamuodot, kuten mielenosoitukset, ovat välttämättömiä tavoitellessamme parempaa maailmaa. Aina emme silti tule saamaan tuhansia tai edes satoja ihmisiä liikkeelle tärkeiden asioiden vuoksi. Erilaisissa sodanvastaisissa tilaisuuksissa mukana olleena minusta välillä tuntuu, että ellei joku riisuudu julkisesti tai mellakoi näkyvästi, eivät massojen tekemiset kiinnosta valtamedian edustajia.

Mutta onneksi on myös valtavirrasta poikkeavia tahoja, jotka jatkuvasti tiedottavat asioista, jotka eivät saa ansaitsemaansa palstatilaa muualta.

Esimerkiksi Irakin sotaa ja Palestiinan miehitystä vastaan voi toimia eri tavoin. Jos vaikkapa kansalaisjärjestöön liittyminen tuntuu vaikealta, on muita tapoja vaikuttaa.

Yksi tapa on mennä ostolakkoon eli boikotoida tiettyjä, perustellusti paheksuttavia ja tuomittavia yrityksiä. Boikottipäätöksestä ja sen syistä kannattaa myös kertoa kauppiaalle, perheelle, ystäville sekä työ- ja opiskelutovereille. Itse siirryn erään kauppaketjun bonuksista huolimatta toiseen kauppaan asioimaan, mikäli myynnissä on pelkästään israelilaisia appelsiineja tai vain Coca-Cola Companyn limuja.

Pysäyttäkää sota -verkosto järjestää 15.5. miehityksenvastaisen kampanjapäivän. Verkoston nettisivuilta löytyy ulkomaankauppa- & kehitysministeri Paula Lehtomäelle lähetettävä vetoomus & lista George W. Bushia tukevien & sodasta hyötyvien yritysten tuotteista. www.pysayttakaasota.net

Leona Kotilainen, leona@pysayttakaasota.net

  • 9.9.2009