PÄÄKIRJOITUS maailmantuskaa

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS maailmantuskaa

Joskus maailma kuitenkin on varsin mustavalkoinen, ja etenkin mediassa tapahtumat ja kysymyksenasettelut saattavat näyttää vielä paljon mustavalkoisemmilta kuin ne todellisuudessa ovatkaan.

Voiman kustannuspäällikkö kertoi kerran teekkarituttunsa todenneen, että Voiman jutut ovat usein asenteiltaan niin mustavalkoisia ja maailmantuskaisia, ettei lehteä ole aina miellyttävä lukea. Hyvä pointti, joka toimituksen kannattaa alati pitää mielessä. Vaikka eihän Voimaa aikoinaan perustettukaan pelkästään miellyttämään, vaan kertomaan oikeita ja olennaisia ja usein liian vähälle huomiolle jääneitä asioita maailmasta sellaisena kuin se on – ja ehkäpä myös sellaisena kuin se elää unelmissamme.

Joskus maailma kuitenkin on varsin mustavalkoinen, ja etenkin mediassa tapahtumat ja kysymyksenasettelut saattavat näyttää vielä paljon mustavalkoisemmilta kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Siinä mielessä Voima varmasti eroaa monista muista medioista, että meillä kirjoittajan ei tarvitse teeskennellä, ettei hänellä itsellään olisi mitään omaa mielipidettä käsittelemästään asiasta. Mutta asenteiden puhdasta mustavalkoisuutta olemme silti nimenomaan pyrkineet välttämään, paitsi joskus joissain jutuissa, joissa tiukka kaksijakoinen asetelma on koko homman ydin.

Vapun kunniaksi päätimme tällä kertaa tehdä journalistiselta sisällöltään kauttaaltaan mustavalkoisen lehden. Tämän päivän painotekniikalla se ei suinkaan tuota minkäänlaisia taloudellisia säästöjä, mutta halusimme kokeilla, miten toisenlaiselta lehti näyttäisi vailla totuttua kuvailmaisun värikylläisyyttä. Mustavalkoisessa valokuvassahan sekä täysin mustaa että puhtaan valkoista on itse asiassa suhteellisen vähän. Suurin osa kuvapinnasta koostuu erilaisista harmaan sävyistä. Värit näyttävät yleensä pinnan, mutta mustavalkoisena korostuu kuvattavan kohteen muoto, sen olemus.

Miten visuaalinen mustavalkoisuus sitten vaikuttaa juttujen sävyihin? Miten se muuttaisi kuvavalintoja? Miten eri tavalla juttuja ja niiden välissä olevia maksullisia ilmoituksia luettaisiin, ja miten selvästi ne tällä kertaa erottuvat omiksi maailmoikseen?

Yksi toimituksellinen sivu päätettiin lopulta kuitenkin tehdä nelivärisenä. Voiman Tallinn-laivaristely-”mainos” löytyy tämän lehden sivulta 8. Nauttikaa keväästä!

Peik Johansson

  • 9.9.2009