voiman elinkaari | us-market

Lukuaika: < 1 minuutti

voiman elinkaari | us-market

voiman elinkaari | us-market

Tätä kirjoittaessa laajat ihmisjoukot eri puolilla maailmaa kerääntyvät taas kaduille ja toreille osoittamaan mieltään, sillä on kulunut kutakuinkin tarkalleen vuosi siitä kun Yhdysvaltojen sotavoimat käynnistivät laittoman ja valheellisiin väitteisiin perustuneen aseellisen hyökkäyksen Irakissa. Arvioiden mukaan kymmenet tuhannet ihmiset Irakissa ovat menettäneet henkensä tässä mielipuolisessa tempauksessa.

Ajankohta on otollinen vastaamaan lukuisien lukijoiden maaliskuun aikana esittämään kysymykseen, kuinka tarkkaan Voiman toimitus on omissa kulutusvalinnoissaan pyrkinyt taikka onnistunut välttämään yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden tuotteita. Puhun tällä kertaa vain omasta puolestani, sillä suurin osa talon väestä on jo matkalla mielenosoitukseen Helsingin Rautatientorille.

Suoranaisista kulutushyödykkeistä olen maaliskuun aikana yhden kerran juonut Hesburgerin kalahampurilaisaterian yhteydessä Coca-Cola Companyn Fanta-limsaa, jota Suomessa valmistaa tanskalaisen Carlsbergin omistama Koff. Olen vienyt kotiini viime Voiman US-Market-”mainosta” varten firman rahoilla ostetun Procter & Gamble -yhtiön valmistaman Pampers-vaippapaketin. Kerran Helsingin Sanomatalon Painobaarissa ostin pienen askin Philip Morris -yhtiön sinistä L&M-tupakkaa. Baarissa ei myyty muuta kuin amerikkalaisyhtiöiden tupakkaa. Maksoin miltei kaikki kuukauden ostokset Visalla. Kortin on myöntänyt minulle ruotsalainen Nordea-pankki, mutta Visa on amerikkalainen firma.

Tätä tekstiä kirjoitan Microsoftin Word-ohjelmalla, jota käytän työssäni päivittäin. Myös sähköpostini ja nettiyhteyteni kulkevat saman firman ohjelmilla. Minulla on Hewlett-Packardin mustesuihkuprintteri. Jalassani minulla on Leviksen 501:t. Kävin kerran maaliskuun alussa luistelemassa Niken valmistamilla Bauer-luistimilla, jotka hankin muutama vuosi sitten. Olen itse kuunnellut kotona tai ollut läsnä kun siellä on kuunneltu yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden Warnerin sekä Universalin tuotteita, kuten Pikku G:tä, Red Hot Chili Peppersiä, Tori Amosta ja Salif Keitaa. Olen katsonut Disneyn piirrettyjä sekä Michael Mooren Bowling for Columbinen dvd:ltä.

Mitään muita yhdysvaltalaisia tuotteita en muista viimeisen kuukauden aikana käyttäneeni.

Peik Johansson

  • 9.9.2009