elävänä euroopasta

Lukuaika: 2 minuuttia

elävänä euroopasta

Disco Ensemble ei tahdo toitottaa absoluuttisia totuuksia.

Disco Ensemblen debyyttialbumi Viper Ethics nousi yllättäen koko viime vuoden yhdeksi kovimmaksi kotimaiseksi albumiksi. Levyn julkaisun jälkeen keikkarintamalla on pitänyt kiirettä, ja alkuvuodesta tehty ensimmäinen Euroopan-kiertue yhdessä No Shamen kanssa on saatu päätökseen.

”Kun katselee sitä aikaa näin jälkikäteen, on kyllä paljon paremmat tunnelmat kuin siellä tien päällä. Kieltämättä aika monta henkilökohtaista turhautumista mahtui tuohon kolmeen viikkoon”, kertoo Disco Ensemblen kitaristi Jussi Ylikoski.

”Autossa istumista ja odottamista se pääosin oli. Puoli tuntia lavalla, niin kyllä siinä välillä turhaantumaan ehti. Mutta nyt jälkikäteen ei kyllä keksi muuta valittamista kuin Sveitsin tullin”, jatkaa laulaja Miikka Koivisto.

Kun punkkia lähdetään viemään Suomesta Eurooppaan, eivät puitteet yleensä ole mitään luksusta. Jos yöpyminen tapahtui tuttujen kodeissa tai keikkapaikkojen lattioilla, ei keikkapaikoissakaan aina ole hurraamista.

”Itse asiassa keikkapaikkojen suhteen koettiin aika monta yllätystä. Puolassa oli sitten hiukan niitä heikompia mestoja”, muistelee Jussi.

”Levyä ei kuitenkaan oltu julkaistu yhdessäkään maassa, joten odotuksetkaan eivät olleet kovin korkealla. Latvia oli ehkä positiivisin yllätys, ja Riikan keikan jälkeen meitä lähtikin seuramaan Liettuaan asti kaksi tyttöä, jotka innostuivat keikasta niin paljon.”

Disco Ensemblen punkkia ja emocorea yhdistelevää musiikkia on varsin vaikea kuvailla tai kahlita johonkin tiettyyn genreen.

”Me ollaan ikuisia skeneväliinputoajia, koska meitä ei oikein voi tiputtaa mihinkään tiettyyn genreen”, arvelee Miikka. ”Emocore-termi on kuitenkin kaikille hiukan epäselvä, ja sitä käytetään nykyään aivan liikaa. Joku joskus sanoikin, että me soitetaan modernia punkrokkia, mikä minun mielestäni kuvaa meitä tosi hyvin. Ehkä se on hyväkin juttu, ettei me olla leimauduttu minnekään.”

Keskustelu siirtyy pohdiskeluun musiikin sanomasta ja tunteisiin, joita se herättää. Varsinkin hardcorepiireissä suosittuja ovat hyvin poliittiset sanoitukset. Disco Ensemble ei kuitenkaan halua leimautua poliittiseksi bändiksi. Kaikki sanoitukset kirjoittaa Miikka, eikä hän halua kertoa ihmisille, mitä heidän pitäisi tehdä tai ajatella.

”Poliittisesta musiikista tulee usein lähinnä vaivautunut ja ärsyyntynyt olo. Naiiveja sanoituksiakin tarvitaan joidenkin ihmisten herättämiseen, mutta joskus on vähän kyseenalaista toitottaa biiseissä absoluuttisia elämänohjeita. Minusta sen aatteellisuuden tai sanoman musiikissa tulisi pikemminkin herättää siinä kuulijassa tunteita ja ajatuksia, eikä niin että vaan syötetään asiat valmiiksi purtuina.”

Disco Ensemble: Viper Ethics. Fullsteam Records. Livenä 26.3. Helsingin Stella Star Clubilla, 2.4. Seinäjoen Bar 15:ssä, 15.4. Lahden Torvessa, 16.4. Lappeenrannan Monarissa, 17.4. Vaasan Club 25:ssä, 21.4. Tampereen Pakkahuoneella, 22.4. Helsingin Tavastialla, 23.4. Jyväskylän Lutakossa & 24.4. Turun Klubilla.

Kari Sarlin

  • 9.9.2009