kuka mitä häh?

Lukuaika: 2 minuuttia

kuka mitä häh?

kuka mitä häh?

Hei! Teidän lehdessä selvitettiin viime syksynä ne ”vähemmän pahemmat” tupakkamerkit, eli muiden kuin amerikkalaisten tupakkafirmojen merkit. (Kuka mitä häh, Voima 7/2003) Oikeutta Eläimille heinäkuu 2003 taas kertoi sen ainoan firman, joka on ilmoittanut lopettaneensa tupakan eläinkokeet: AMERICAN SPIRIT. Voisitteko vielä selvittää tämän firman tuotemerkit ja myydäänkö Suomessa??? Sitten voisin joskus ”hyvällä” omallatunnolla vetää pari röökiä… Kiitos ja terveisin Merja.

Moi Merja ja kiitos vinkistä, nyt on asiaa selvitetty. Kyseessä on Yhdysvaltojen Arizonassa päämajaansa pitävän Santa Fe Natural Tobacco Companyn (SFNTC) valmistama Natural American Spirit -niminen tupakkamerkki, jonka askissa on logo, jossa sulkapäähineeseen sonnustautunut intiaani polttaa pitkää rauhanpiippua. Natural American Spirit -tupakat eivät sisällä eläinperäisiä aineksia, eikä niitä ole ikinä myöskään testattu eläimillä.

Mutta ei siinä kaikki. Natural American Spirit on nimittäin ilmeisesti ainoa länsimainen tupakkamerkki, jonka savukkeet eivät sisällä mitään lisäaineita, säilöntäaineita tai mausteita, vaan ainoastaan kokonaisista tupakanlehdistä leikattua premium-luokan tupakkaa. SFNTC:n nettisivuilta löytyy mielenkiintoinen lista 599 lisäaineesta, joita muiden firmojen tupakoissa tiedetään käytettävän. Lista alkaa etikkahaposta ja päättyy hiivaan.

Natural American Spiritiä on sekä savukkeina että sätkätupakkana. Savukkeina sitä löytyy regularina, mediumina, lightina, mentoliversioina, ilman filtteriä, ja sitten on perique-tupakkaa, jota kasvatetaan koko maailmassa ainoastaan St. James Parishissa Louisianassa, sekä luomutupakkaa (!), jonka raaka-aineet tulevat 37 pieneltä luomutuottajalta Kentuckysta, Etelä- ja Pohjois-Carolinasta, Virginiasta, Tennesseestä ja Ohiosta.

Vaikka SFNTC on nyttemmin R. J. Reynolds -tupakkajätin tytäryhtiö, firmalla on silti aika kiinnostava mainospolitiikka. Firma ei harjoita lainkaan mielikuvamainontaa, vaan ilmoituksissa on aina pelkästään tupakka-askien kuvat ja asialliset selostukset tupakoiden lisäaineettomuudesta.

Sitten vielä pari sanaa siitä, mistä tätä tupakkaa saa. Suomessa Natural American Spiritiä ei myydä, mutta Hollannista, Iso-Britanniasta, Itävallasta, Saksasta ja Sveitsistä sitä pitäisi löytyä ainakin hyvinvarustetuista tupakkaliikkeistä, ei tosin luomutupakkaa, sitä myydään toistaiseksi vain Yhdysvalloissa. SFNTC:n amerikkalaisilla nettisivuilla luvataan lähettää täysikäisille asiakkaille pyynnöstä näytekartonki, ja sitä tietysti pyysimme. Valitettavasti näitä näytteitä ei kuitenkaan kustannussyistä lähetetä ulkomaille, eikä kansainvälisten säännösten vuoksi tupakkaa voi myöskään ostaa netin kautta Yhdysvalloista Suomeen.

Lisää Natural American Spirit -tupakasta nettisivuilla www.nascigs.com & www.americanspirit-europe.com.

Voima

  • 9.9.2009