tavara | eräsukset

Lukuaika: < 1 minuutti

tavara | eräsukset

Kuta leveämmät ja pitemmät sukset, sen parempi niillä on taittaa matkaa ladun ulkopuolella.

Umpihangessa matkustamiseen tarkoitetut eräsukset ovat tavallisia tukevammat. Kuta leveämmät ja pitemmät, sen parempi niillä on taittaa matkaa ladun ulkopuolella. Rankimmilla metsien miehillä voi nähdä tolkuttoman pitkiä itsevalmistettuja tai pikkupajojen yleensä vuosikymmeniä sitten tekemiä suksia.

Liiasta pituudesta on kuitenkin haittaa metsässä kääntyillessä. Tehdasvalmisteiset standardimitoitetut eräsukset, esimerkiksi kotimaiset Järviset, ovatkin hyvä ja toimiva kompromissi umpihangen hiihtäjille.

Heti oitis eräsuksessa huomiota kiinnittää mononpaikka. Sitähän ei ole, sen sijaan on paikka saappaille. Tämä siksi, että saapas on kaiken kaikkiaan metsien miehille kätevämpi kenkä kuin pieni citymono. Sukset voi nostaa auton katolle tai jättää nojalleen baarin rappusia vasten, ja matka jatkuu sen kummemmitta vaihdoitta.

Yleisimmin käytetään huovalla eristettyä kumisaappaan talviversiota, jonka kantaan on koverrettu niin sanottu hiihtorantti. Kunhan siteet on saanut asennettua suksiinsa, käy saappaan kiinnitys ja irrotus helposti.

Varaside on hyvä olla mukana, sillä parhaidenkaan eräsuksien metalli- ja nahkasideyhdistelmät eivät kestä ikuisesti. Sitä paitsi vitaaleilla osilla on kumminkin tapana hajota juuri siellä missä ei pitäisi. Kovin monen kilometrin matkaa ei kylkiluihin asti upottavassa lumessa terve ihminen kävele.

Viisi tähteä.

Järvisen Erä-sukset. Saatavilla nykyään lähinnä kirpputoreilta. Uudempaa eräsuksimallia Lapponiaa kannattaa kysyä urheilu- & retkeilyliikkeistä. Pituus 210–280 senttiä, leveys 7 senttiä. Teräsalumiininen SA-INT-side säädettävissä kaikenkokoisiin jalkineisiin. Esko Järvinen Oy, Hollola, 03-780 1345.

Max Liimatainen

  • 9.9.2009