rahan voima | korruptionvastaista taistelua

Lukuaika: 2 minuuttia

rahan voima | korruptionvastaista taistelua

”Kuule, nyt on tällainen yllättävä juttu, että minulla on täällä viisi malesialaista, jotka haluavat keskustella suomalaisten etiikasta. He pyytävät sinuakin illalliselle.”

Eräänä päivänä mieheni soitti minulle töihin. ”Kuule, nyt on tällainen yllättävä juttu, että minulla on täällä viisi malesialaista, jotka haluavat keskustella suomalaisten etiikasta. He pyytävät sinuakin illalliselle.”

Olin niin äimistynyt, etten osannut sanoa muuta kuin että käyhän se, jos saadaan lastenvahti.

Malesia sai marraskuussa uuden pääministerin Abdullah Ahmad Badawin, kun maata 22 vuotta johtanut legendaarinen Mahathir Mohamad astui syrjään. Abdullah päätti alkajaisiksi käydä korruption kimppuun. Hän nimitti sitä varten selvitysryhmän, jossa oli neljä yhteiskuntatieteiden professoria ja yksi korruptionvastaisen toimiston virkamies. Osa heistä oli vanhoja tuttujamme Malesiasta, jossa asuimme 90-luvun lopussa.

Suomi oli ryhmän matkaohjelmassa, koska Transparency Internationalin luokituksen mukaan tämä on maailman vähiten korruptoitunut maa. Nyt malesialaiset halusivat tietää, miten siihen oli päästy. Onko meillä jotain erityisiä organisaatioita? Tiesin kertoa, että Suomessa on viranomaisten yhteinen korruptionvastainen verkosto ja Keskuskauppakamarin suojissa on muotoiltu yrityksille lahjonnanvastaiset periaatteet. Mutta molemmat ovat aivan uusia asioita.

Entä opetetaanko teillä koulussa etiikkaa? Kerroin, että koulussa saa valita uskonnon tai elämänkatsomustiedon. ”Mutta meidän Maijallamme on uskontoa vain tunti viikossa, kun teidän lapsenne opiskelevat islaminuskoa monta tuntia päivässä.”

Päätimme etsiä syitä kulttuurista. Puhuimme pitkään protestanttisesta etiikasta, pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta, konsensuspolitiikasta ja sananvapaudesta. Oikein innostuin, kun luettelin, missä muissa asioissa suomalaiset ovat maailmantilastojen kärkeä: naisten äänioikeus, sanomalehtien lukeminen, ammattiliittoihin kuuluminen, koulutus- ja tutkimusrahat.

Kun saatoimme vieraita hotelliin, mietin, tuliko heille maalattua liian ruusuinen kuva Suomesta. Kerroin vielä, että pohjoismainen hyvinvointivaltio voi pian olla historiaa. Globalisaatio vie työpaikat Kiinaan, veroja lasketaan ja julkista sektoria pienennetään. ”Sama juttu meillä. Penangin elektroniikkatehtaita suljetaan, kun Kiinassa on halvempaa”, vieraat huokaisivat.

Kotona vilkaisin vielä netistä Transparencyn tutkimusta. Tiedot olivat vuodelta 2002, jolloin Suomessa tuli julkisuuteen esimerkiksi Soneran laiton teleurkinta. Mutta sehän ei ollutkaan korruptiota. Kun yritys yksityistetään, siellä ei enää ole virkamiehiä, joita lahjoa. Sitähän korruptio tarkalleen ottaen on.

Lähtiäisiksi malesialaiset antoivat meille hiukan naureskellen – lahjan. Se oli paketoitu korruptionvastaisen toimiston omaan siniseen lahjapaperiin, johon oli painettu malaijiksi ja englanniksi teksti ”Anti-Corruption Agency, Malaysia”.

Elina Grundström, elina.grundstrom@kolumbus.fi

  • 9.9.2009