kuka mitä häh?

Lukuaika: < 1 minuutti

kuka mitä häh?

Olen seitsemän vuotta sitten käynyt armeijan. Voinko ”erota” puolustusvoimista ilman lisäpalveluksia?

Minulla olisi kysymys, toivoisin Voima-lehdellä olevan vastaus! Olen seitsemän vuotta sitten käynyt armeijan. Voinko ”erota” puolustusvoimista ilman lisäpalveluksia? Olen kuullut huhun, että armeijan käynyt henkilö voi muuttaa itsensä siviilipalvelusmieheksi ilman että pitäisi käydä siviilipalvelusta. En tahtoisi enää kuulua armeijan reserviryhmään, koska ideologiani on muuttunut niin, että en kannata armeijan olemassaoloa. Ei myöskään huvita lähteä ryömimään muiden käskystä mahdollisissa kertausharjoituksissa. Jussi.

Moi Jussi ja onnittelut aatteellisesta kypsymisestä! Armeijasta ja aseistahan voi toki kieltäytyä, vaikka olisi varusmiespalveluksen suorittanut, se on nimittäin olennainen osa jokaisen oikeutta ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen, joka on määritelty ihmisen perusoikeudeksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa sekä YK:n kansalaisoikeuksia koskevassa yleissopimuksessa. Suomen lain mukaan asevelvollinen vapautetaan suorittamasta asepalvelusta, mikäli hän vakuuttaa uskonnolliseen tai eettiseen vakaumukseen perustuvien vakavienomantunnonsyiden estävän häntä suorittamasta sitä, ja tämä koskee tietysti myös kertausharjoituksia.

Eli puolustusvoimista voi todellakin ”erota”, mutta täysin ilman lisäpalveluksia se ei kuitenkaan käy. Nimittäin mikäli kieltäydyt reservistä, joudut suorittamaan viiden päivän mittaisen täydennyspalveluksen siviilipalveluskeskuksessa. Täydennyspalvelukseen voit hakea täyttämällä työministeriön siviilipalveluslomakkeen (siis sama kaavake, jolla haetaan myös siviilipalvelukseen) ja toimittamalla sen sotilasläänin esikuntaan tai Lapinjärven siviili palveluskeskukseen. Hakemuksen jätettyäsi sinut on vapautettu Suomen armeijan reservistä rauhan ajaksi. (Sodan syttyessä olet nykylain mukaan kuitenkin asevelvollinen vielä sen vuoden loppuun, jolloin täytät 50 vuotta. Tai 60, mikäli satuit käymään Aukin tai Rukin.)

Täydennyspalveluksen sisällöstä voi kysyä Lapinjärven siviilipalveluskeskuksesta, puh. 019-530 600. Siviilipalveluslomakkeen voi pyytää samasta numerosta.

Voima

  • 9.9.2009