aukoton todiste

Lukuaika: < 1 minuutti

aukoton todiste

Irakin sodan alkamisen vuosipäivänä 20.3. järjestetään eri puolilla maailmaa sodanvastaisia mielenosoituksia teemalla Pysäyttäkää sota!

Entinen YK:n Irakin asetutkimusryhmän jäsen ja nykyinen Irakin sodan vastustaja, yhdysvaltalainen Scott Ritter tapasi marraskuussa brittiparlamentin edustajia keskustellakseen Irakin

joukkotuhoaseista. Vaikka monet parlamenttiedustajat arvostelivat Tony Blairin perusteita lähteä mukaan sotaan, monet ovat yhä hänen kannallaan. Asetarkastaja Scott Ritter kertoo miksi.

Puolustusasioiden komitean puheenjohtaja Bruce George kuunteli kärsivällisesti, kun mursin kongressin kahvilassa pala palalta Tony Blairin perustelut Irakin joukkotuhoaseiden uhasta. Kun olin lopettanut, George kohautti olkapäitään: ”Uskon silti, että sota oli oikeutettu joukkotuhoaseiden vuoksi”, hän totesi. ”Jos ei muusta syystä, niin siksi että Saddamilla oli aikeet hankkia niitä YK:n päätöksistä huolimatta.”

”Aikeet?” kysyin epäuskoisena. ”Mitkä aikeet? Kukaan ei ole osoittanut, että Saddam aikoi pitää kiinni piilotetuista joukkotuhoaseista tai hankkia uusia valmiuksia tehdä niitä.” George häkeltyi hetken sanoistani. ”Et kai tosissasi väitä uskovasi, että Saddam ei tavoitellut joukkotuhoaseita?” hän kysyi.

”Se, mitä uskon, ja mitä tiedän, ovat kaksi eri asiaa”, vastasin. ”Meidän maamme aloittivat sodan, koska johtajamme sanoivat tietävänsä, että Irakilla on joukkotuhoaseita ja että he tietävät Saddamin aikoneen hankkia niitä. Nyt on käynyt selväksi, että Irakista ei ole löytynyt mitään joukkotuhoaseita eikä mitään selvää todistetta siitä, että Saddam olisi hankkimassa niitä.”

”Niin, se tiedetään”, toisti George. ”Mutta me tiedämme myös, että Saddam aikoi hankkia näitä aseita ja uhmata YK:n päätöksiä, ja sen vuoksi hänet piti poistaa vallasta.”

”Mistä sinä tiedät sen?” kysyin. ”Mihin sinä perustat käsityksesi?”

”Koska”, sanoi George hymyillen, ”Saddam on paha.”

Siihen loppui keskustelumme.

Scott Ritter: Confronting the theocracy of evil. AlterNet. Irakin sodan alkamisen vuosipäivänä 20.3. järjestetään eri puolilla maailmaa sodanvastaisia mielenosoituksia teemalla Pysäyttäkää sota! Helsingissä mielenosoituskulkue Rautatientorilta kello 15, Tampereella Hämeenpuistossa kello 14 & Oulussa kello 13 Rotuaarilla. www.rauhanpuolustajat.fi

Scott Ritter

  • 9.9.2009